Zajednica

Obilužen nacionalni prazni Bunjevaca – „Dan izbora prvog Nacionalnog savita“

U bunjevačkoj zajednici obilužen je drugi po redu nacionalni praznik – „Dan izbora prvog Nacionalnog savita“, u petak, 23. februara, u Plavoj sali Varoške kuće u Subatici.
Divaneć prid svečanu sidnicu, dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica NSBNM, je istakla je najznačajnije stavke koje su obilužile 2023. godinu.
– Med onim što je najvažnije su svakako tri Dužijance u tri varoši, Subatici, Novom Sadu i Beogradu, to je bilo najzahtivnije, i, naravno, to što smo postali ponosni vlasnici „Bunjevačke kuće“. Volila bi da se u 2024. godini konačno i uselimo u „Bunjevačku kuću“ i da nastavimo sa svim projektima koje smo započeli.
U ime...

detaljnije
Pet, 23.02.2024 - 23:03

U prilogu obraćanje Roberta Šebeka, predsednika Gro SSP Subotica i Dragana Đilasa, lidera stranke, kao i odgovori na pitanja novinara.

Sre, 21.02.2024 - 22:05

Učenici koji su se svojim recitiranjem izdvojili na Pokrajinskom natjecanju u recitiranju, osvojili su
nagradni izlet u Osijek. On je realiziran u organizaciji Hrvatske čitaonice iz Subotice, a priključili su mu se i
Marija Žarić i Marko Iršević, prvašići osnovne škole “Matija Gubec” iz Tavankuta.
Djeca su se veselila putu, na kojemu su posjetili muzej Slavonija gdje su se upoznali s kulturnom
baštinom ovog podneblja. Prošetali su centrom Osijeka, gdje su vidjeli svečanu blagdansku atmosferu
čuvenog Adventa u Osijeku. Franjevački redovnici su ih ugostili u svom samostanu gdje su se okrijepili
ručkom, nakon čega su nastavili obilazak grada. Posjetili su čuveno dječje kazalište Branko Mihaljević, gdje
su uživali u komičnoj predstavi “Matija i...

detaljnije
Pon, 19.02.2024 - 16:11

Učenički parlament je i ove godine organizovao žurku za učenike sedmog i osmog razreda povodom Dana
zaljubljenih. Na njihov predlog, ovogodišnja proslava održana je dan uoči Valentinova, s obzirom na to da
se 14. februara obeležavala i Pepelnica.
Đaci su toga dana okitili učionicu balonima, lampicama i srcima izrađenim od različitih materijala, doneli su
grickalice i sokove, te su pripremili ozvučenje i listu pesama.
Da sve protekne bez problema, bili su zaduženi dežurni nastavnici: Milena Predojević, Nevena Ivić, Ivana
Horvat, Dejan Daničić i Josip Šarčević.
Puni pozitivnih utisaka, učenici su nakon tročasovne zabave uz pesmu napustili školu, sa željom da se
ovakav vid druženja ponovi što pre.

Pon, 19.02.2024 - 15:58

Sve je dobro kada se dobro završi!

Zajedno možemo puno. Hvala divnoj Jelena Papić, koja je satima koordinisala spašavanje mace koja je od juče popodne bila na drvetu u centru grada. Hvala divnim ljudima koji su se odazvali da pomognu, vatrogasci, saobraćajna policija, EPS, Planinarsko udruženje "SPARTAK", Tomanović Nedeljko, Dorottya Cvijanov, gosp.Andraš...

Jedan život je spašen. Mačak je na sigurnom. Sledeće nedelje ga čeka pregled i kastracija kod divne dr Jasmina Sarčević - Veterinarska Ambulanta Viva na Pačirskom putu.

Prilog poslala Beatris Vukmanov

Ned, 18.02.2024 - 19:24

Detalji sa manifestacije u prilogu.

Više o tome od Jovane Pilipović u Live prenosu koji je vidljiv još narednih 30 dana - https://fb.watch/qgNID5NeTx/

***

U Višnjevcu, naselju nadomak Subotice, danas je održan Prvi „Festival domaće hrane“. Manifestaciju je zvanično otvorio gradonačelnik  Stevan Bakić koji je, tom prilikom, rekao kako se sa velikim zadovoljstvom uvek odaziva na pozive Višnjevčana, da mu je posebna...

detaljnije
Sub, 17.02.2024 - 21:14

Nekoliko detalja sa dela radova na brzoj pruzi i teretnom delu stanice kao i radova u Lošinjskoj ulici kod podvožnjaka kod Pionira

Sre, 14.02.2024 - 21:35

U okviru službenog obilježavanja Sretenja – Dana državnosti Republike Srbije 2024. godine postavljena je izložba Muzeja Grada Beograda

VLADARSKE ZADUŽBINE DINASTIJE NEMANJIĆ

Izložbu su svečano otvorili ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov i potpredsjednik Pokrajinske vlade Vojvodine Branko Ćurčić.

Zadužbine loze Nemanjić imaju duboku povijesnu i duhovnu važnost za Republiku Srbiju, i svjedočanstvo su snage naše države, kao i vrijednosti i kulture koju je naš narod sačuvao tijekom burne povijesti. Panoi ilustrirani fotografskim materijalom posjetiteljima približavaju arhitektonska, slikarska i kiparska ostvarenja spomenika kulture i...

detaljnije
Sre, 14.02.2024 - 20:18
Sre, 14.02.2024 - 15:15

 Na vodozahvatu 1 iza exZorke održana je press konferencija gde su Góli Csilla, član Gradskog veća zadužena za oblast komunalnih delatnosti i razvoja) i JKP “Vodovod i kanalizacija“ Subotica (Sugár György, direktor) dali izjave medijima vezano za aktuelnu zamenu filtera.

Uto, 13.02.2024 - 22:28

Javna sednica Komisije za planove održana je dana u plavoj sali gde su zainteresovani građani mogli da čuju odgovore na njihove primedbe upućene na predlog rešenja Nacrta plana detaljne regulacije za prostor između ulica Frankopanske, Sep ferenca, Aleja Maršala Tita i Petra Lekovića.

Takođe, ako neko nije ranije predao primedbu mogao je i sada usmeno da je da. Zavedeno je bilo dvadeset primedbi i na svaku od njih odgovor je dao arh Petar Andrić zadužen za ovaj nacrt..

Pre početka sednice, predsednica komisije, Zagorka Panić, skrenula je pažnju prisutnim medijima da je sednica javna ali nije za novinare, odnosno da nema snimanja. No, potom je rekla da ipak dozvoljava...

detaljnije
Uto, 13.02.2024 - 19:27

САЧУВАЈМО ЗЕМЉИШТЕ ЗА БУДУЋЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ, НЕ СПАЉУЈТЕ БИЉНЕ ОСТАТКЕ!

ПАЉЕЊЕМ УНИШТАВАТЕ ПОВРШИНСКИ СЛОЈ ЗЕМЉИШТА ПРЕТВАРАЈУЋИ ГА У ПЕПЕО И ПРАХ. ОВАЈ СЛОЈ НАЈВАЖНИЈИ ЈЕ ЗА ДОНОШЕЊЕ РОДА У НАРЕДНИМ ГОДИНАМА.

ПАЉЕЊЕМ УБИЈАТЕ ЖИВЕ ОРГАНИЗМЕ ЗЕМЉИШТА КОЈИ ИМАЈУ НЕЗАМЕНЉИВУ УЛОГУ У ИСХРАНИ БИЉАКА ПРЕВОДЕЋИ БИЉНА ХРАНИВА ИЗ ЂУБРИВА У ОБЛИКЕ ПРИСТУПАЧНЕ БИЉКАМА И ВРШЕ РАЗЛАГАЊЕ ОРГАНСКИХ МАТЕРИЈА ЗЕМЉИШТА.

СПАЉИВАЊЕ СТРНИХ УСЕВА, СМЕЋА И БИЉНИХ ОСТАТАКА ЗАБРАЊЕНО ЈЕ ЗАКОНОМ О ЗАШТИТИ ОД ПОЖАРА.

ЛИЦЕ КОЈЕ ИЗАЗОВЕ ПОЖАР ДУЖНО ЈЕ ДА ВАТРОГАСНО-СПАСИЛАЧКОЈ ЈЕДИНИЦИ НАДОКНАДИ ТРОШКОВЕ ИНТЕРВЕНЦИЈЕ.

ПОЉОПРИВРЕДНО ГАЗДИНСТВО КОЈЕ ВРШИ СПАЉИВАЊЕ ЖЕТВЕНИХ ОСТАТАКА ГУБИ ПРАВО НА ПОДСТИЦАЈНА СРЕДСТВА У ПОЉОПРИВРЕДИ У ПЕРИОДУ ОД ДВЕ ГОДИНЕ.

ФИЗИЧКО ЛИЦЕ КОЈЕ...

detaljnije
Uto, 13.02.2024 - 16:17

Akcija timova medicinskih radnika „Selu u pohode“ ima za cilj da lekarsku negu i savete učini jednako dostupnim svim stanovnicima oko našeg grada, ali njeni rezultati daju i delimičan uvid u zdravlje stanovništva.

Nije nepoznato da se na severu Vojvodine jede dobro i mrsno, a rezultati  toga vide se čim se stane na vagu.  Prekomerna uhranjenost Subotičana upravo je i jedan od najprisutnijih rezultata dobijenih nakon lanjske desetomesečne akcije „Selu u pohode“ kada su saradnici Zavoda za javno zdravlje, Doma zdravlja i Crvenog krsta obavili dobrovoljne, besplatne kontrolne preglede stanovnika okolnih naselja.

Pokazalo se da je među pregledanih gotovo 200 stanovnika seoskih sredina tek jedna...

detaljnije
Pon, 12.02.2024 - 20:19

Različitim aktivnostima i prigodnim programom, Osnovna škola „Matija Gubec” proslavila je svoj dan –
Dan škole. Učenici nižih razreda su se kroz prezentaciju o Matiji Gupcu upoznali sa njegovim zaslugama i
značajem, dok su učenici viših razreda, gledajući emisiju iz serijala ,,Hrvatski velikani”, utvrdili i proširili
dosad stečena znanja o vođi Seljačke bune. Nakon polaganja venca na njegovu bistu pored škole, učenici su
imali priliku da pokažu šta su naučili, i to kroz kviz posvećen ovom znamenitom junaku.
Na početku programa učenica Hana Lebović pročitala je čestitku koju nam je uputio pokrajinski sekretar za
obrazovanje Žolt Sakalaš, u ime Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne
manjine – nacionalne zajednice...

detaljnije
Pon, 12.02.2024 - 20:17

Састанак Заједнице гимназија Србије ове године се по први пут одржава у Суботици. Тродневни састанак окупио је педесетак директора гимназија из читаве земље. Сесија је отворена свечаним програмом у суботичкој Гимназији „Светозар Марковић“, а потом је настављена и радним заседањем на Палићу.

Директоре гиманзија у Србији поздравили су Марија Крнета, руководилац групе за средње опште и уметничко образовање при Министарству просвете и Миодраг Савовић, саветник у Министарству просвете, као и Милана Минарски, начелница Школске управе у Сомбору, у чијој надлежности је и Суботица.

Разговарало се о актуелним питањима у образовању, било је речи о изменама Закона о...

detaljnije
Sub, 10.02.2024 - 06:59

Ovog puta organizatori su bili spremni i fanaka je bilo u izobilju sa prigodnom cenom od 100 din. Druženje je trajo, ali mi smo bili došli rano i rano otišli tako da nema dovoljno ilustracija posećenosti događaja. A i nije bio slobodan dan, praznik kako se desilo prošli put.

Pet, 09.02.2024 - 08:28

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić obišli su danas završne radove na adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji Narodnog pozorišta u Subotici.|

Angažovali smo sve  raspoložive resurse kako bismo u narednim mesecima pustili najstariji teatar na prostoru nekadašnje Jugoslavije u funkciju. Ovo je veliki i složen objekat sa mnogo izazova zbog čega smo obezbedili kontinuitet radova u finansijskom i tehničkom smislu, izjavio je Mirović.

Prema Mirovićevim rečima, biće to hram kulture i sedište kulturnih zbivanja, a u budućnosti, kako je dodao, i mesto kojim ćemo se ponositi i gde će umetnici imati prostor i uslove dostojne ovako velikog i uspešnog grada.

Na proleće...

detaljnije
Uto, 06.02.2024 - 18:28

Градоначелник Стеван Бакић присуствовао је вечерас обележавању Дана Завичајног удружења „Херцеговина“ које је, тим поводом, у Фискултурној сали суботичке Техничке школе „Иван Сарић“ приредило 11. „Херцеговачко вече“, и „Банијском прелу“, у ресторану „Спартак“, које је по четрнаести пут организовало Звичајно удружење „Банија“. Честитајући Завичајном удружењу „Херцеговина“ Дан Удружења – 15. фебруар, градоначелник Бакић је на манифестацији „Херцеговачко прело“ које је окупило око 850 Херцеговаца, потомака и пријатеља Херцеговине подсетио да су о кршевитој Херцеговини и карактерним цртама Херцеговаца писала значајна имена из српске науке и културе, али да многи сматрају, па и он лично, да је најлепши запис о карактеру...

detaljnije
Sub, 03.02.2024 - 21:22

Dan velikog prela, kao jedan od četiri praznika bunjevačke nacionalne zajednice održan je u prepunoj sali Zorica.

Live prenos pogledajte narednih 30 dana ovde - https://fb.watch/p_jyQqjnb3/

Sub, 03.02.2024 - 20:30

Volonteri Savremene galerije Subotica poželeli su da obiđu subotičku džamiju pa je Nela Tonković, kustos galerije kontaktirala predsednika Islamske zajednice u našem gradu za ovu opciju na šta je Ibazer Uzairi, odgovorio naravno sa dobrodošlicom zainetesovanima.

I tako se jučer desio obilazak iste gde su radoznali sugrađani po prvi puta videli unutrašnjost džamije i saznali mnoge detalje, kako o objektu tako isto i religiji islama.

U prilogu odgovori na sva pitanja koji su postavljeni tom prilikom.

Inače u džamiji se redovno dešavaju događanja u smislu raznih predavanja koja su otvorena za sve zainteresovane da prisustvuju.

Extra...

detaljnije
Čet, 01.02.2024 - 21:47
Custom Search
Subscribe to Zajednica