bunjevačka zajednica

SAOPŠTENJE
SAVEZA BAČKIH BUNJEVACA

Na današnjoj sednici Skupštine grada Subotice, odbornik političke stranke nacionalne manjine Saveza Bačkih Bunjevaca, Mirko Bajić , podneo je ostavku na odbornički mandat.
Mirko Bajić bio je odbornik Skupštine grada Subotice 30 godina. Uvek je biran na svoje ime i kao prvi na svojoj stranačkoj listi. U mandatu ove Skupštine bio je deo skupštinske vlasti sa Savezom Vojvođanskih Mađara i Srpskom Naprednom strankom. Na svakoj skupštini je otvoreno i bezrezervno davao podršku strankama na vlasti i posebno Gradonačelniku grada Subotice predsedniku Srpske Napredne Stranke.
Na ostavku se odlučio kao jedinom korektnom i mogućem rešenju, jer nije želeo menjati stavove, a razlog je ekstremno i pogubno delovanje odbornika i predsednika...

detaljnije
Čet, 04.04.2024 - 17:31

Obilužen nacionalni prazni Bunjevaca – „Dan izbora prvog Nacionalnog savita“

U bunjevačkoj zajednici obilužen je drugi po redu nacionalni praznik – „Dan izbora prvog Nacionalnog savita“, u petak, 23. februara, u Plavoj sali Varoške kuće u Subatici.
Divaneć prid svečanu sidnicu, dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica NSBNM, je istakla je najznačajnije stavke koje su obilužile 2023. godinu.
– Med onim što je najvažnije su svakako tri Dužijance u tri varoši, Subatici, Novom Sadu i Beogradu, to je bilo najzahtivnije, i, naravno, to što smo postali ponosni vlasnici „Bunjevačke kuće“. Volila bi da se u 2024. godini konačno i uselimo u „Bunjevačku kuću“ i da nastavimo sa svim projektima koje smo započeli.
U ime...

detaljnije
Pet, 23.02.2024 - 23:03

Dan velikog prela, kao jedan od četiri praznika bunjevačke nacionalne zajednice održan je u prepunoj sali Zorica.

Live prenos pogledajte narednih 30 dana ovde - https://fb.watch/p_jyQqjnb3/

Sub, 03.02.2024 - 20:30
Pet, 02.02.2024 - 19:30

Knjiga „Moj dida Marko Šarčević – sićanja iz ditinjstvaMiloša Ćukovića promovisana je u ponediljak, 27. novembra, u „Bunjevačkoj matici“ u Subatici. Rič je o prvom poduhvatu autora mlađe generacije koji je rišio sićanja na svojeg didu i vrime provedeno s njim pritvorit u riči, kako bi ona ostala zapisana i dostupna, kako onima koji su dida Marka poznavali, tako i onima koje je pripovitka zainteresovala.

Na promociji su, osim autora, divanili i dr Suzana Kujundžić Ostojić, urednica izdanja, Nikola Babić, jedan od saradnika i prijatelja Marka Šarčevića, ko i Đurđa Skenderović kojoj je Šarčević bio i bliski rođak, te Nikola Stantić...

detaljnije
Pon, 27.11.2023 - 22:30

Svečanom akademijom održanom u „Bunjevačkoj matici“ u Subatici, bunjevačka zajednica proslavila je svoj nacionalni praznik – „25. novembar – Dan Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostali Slovena“.
Bila je to prilika da se okupljeni još jedared site slavni dana od prija 105 godina, a med gostima na svečanoj akademiji bili su Igor Mirović, pridsidnik Pokrajinske vlade, prof. dr Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku dilatnost, Srđan Samardžić, član Varoškog vića Subatice, zadužen za oblast privride, šef Južno-bačkog okruga Vesna Bajić, dr Nino Delić, naučni saradnik Istorijskog instituta u Beogradu, članovi Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine, pridstavnici bunjevačke zajednice iz Mađarske, članovi...

detaljnije
Sub, 25.11.2023 - 00:56

Saopštenje za medije Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine

Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine je juče na svojoj 14. sednici saveta odbio da se izborna lista „Dosta! Evropski put – Zoran Ilić Novi Gradonačelnik Beograda“, proglasi manjinskom listom bunjevačke nacionalne manjine. Ova lista je bila kandidovana za Skupštinu grada Beograda, nju je podržala koalicija dve bunjevačke stranke „Zajedno“ u kojoj su Savez bačkih Bunjevaca (SBB) i Bunjevačka stranka Srbije (BSS), a zahtev je savetu, poslala Gradska izborna komisija Grada Beograda.

Utvrđeno je da na listi nije bio ni jedan kandidat/tkinja koji su upisani u Poseban birački spisak bunjevačke...

detaljnije
Pet, 24.11.2023 - 11:15

IZBORI ZA NARODNU SKUPŠTINU REPUBLIKE SRBIJE

BUNJEVAČKA NACIONALNA MANJINA ĆE SAMOSTALNO UČESTVOVATI NA PARLAMENTARNIM IZBORIMA

ZAKLJUČEN JE KOALICIONI SPORAZUM SAVEZA BAČKIH BUNJEVACA I BUNJEVAČKE STRANKE SRBIJE O ZAJEDNIČKOM NASUPU NA IZBORIMA

U uslovima mogućeg potpunog rasula unutar zajednice i političkog utapanja u stranke bez bunjevačkog nacionalnog obeležja, od ogromne je važnosti za opstanak naše zajednice samostalno i jasno političko delovanje stranaka sa bunjevačkim obeležjem u cilju očuvanja identiteta.

Iz tog razloga, Savez bačkih Bunjevaca i Bunjevačka stranka Srbije, donele su odluku o zajedničkom nastupu na...

detaljnije
Pet, 03.11.2023 - 17:34

SAOPŠTENJE

U REGISTAR POLITIČKIH STRANAKA, POD REDNIM BROJEM 55, UPISANA JE POLITIČKA STRANKA: „BUNJEVAČKA STRANKA SRBIJE“ (BSS)

Savez bačkih Bunjevaca i Bunjevačka stranka Srbije, sklopili su SAVEZ POLITIČKIH STRANAKA BUNJEVAČKE MANJINE i u buduće delovaće sinhronizovano pod sloganom „ZAJEDNO“ u cilju očuvanja nacionalnog identiteta i političke samostalnosti.Bunjevaca.

Subotica 03. 10. 2023.

Mirko Bajić, predsednik SBB, Član Nacionalnog saveta, odbornik u SO Subotica 

Andrija Dinić, predsednik BSS

Uto, 03.10.2023 - 21:34

Na kraju obeležavanja Dana dužijance zaigralo se bandašicino kolo.

Sre, 16.08.2023 - 16:00
Custom Search
Subscribe to bunjevačka zajednica