external

PREDSTAVA NA LEDU

ČAROBNJAK IZ OZA

25.02.2024. nedelja

...

detaljnije
Sub, 24.02.2024 - 16:13

U petak, 23. februara, u 11 časova u Parku Ferenca Rajhla Savremena galerija Subotica će simboličnim polaganjem venca na bistu Ferenca Rajhla obeležiti 155 godina od rođenja ovog arhitekte. Ove godine navršava se i 120 godina od izgradnje Palate Rajhl, u kojoj se Savremena galerija Subotica nalazi od 1968. godine.

Palata Rajhl, koja je preko pet decenija mesto susreta sa savremenom umetnošću, jedan je od arhitektonskih bisera grada Subotice i njen prepoznatljiv simbol. Sagrađena 1904. godine da bude dom arhitekti Ferencu Rajhlu i njegovoj porodici, plenila je pažnju kao važan stambeni objekat izgrađen u novom stilu secesije. Danas je Palata Rajhl, uz sinagogu i Gradsku kuću, nezaobilazna subotička znamenitost i predstavlja sam...

detaljnije
Pet, 23.02.2024 - 10:03

Đerđ Špiro: ARPADOVIĆI
Krvavo osetljiva naivna hronika

Reditelj: Laslo Keseg

“Ti si kralj, ti si zarobljenik!” Šest glumaca, trideset uloga, pedeset godina u sto minuta.
Nesvakidašnji čas istorije od dolaska kralja Kolomana na tron do krunisanja Geze Drugog.
Arpadovići u pozorištu Kostolanji! “Istoričari lažu čak i kada se od njih to posebno ne traži!”
Đerđ Špiro dobro poznaje ovo doba, ali još bolje poznaje čoveka! Lično, direktno, šokantno i
komično! Ne plašite se propasti, biće dobro! Ako želiš da znaš da li je Bela II lovio slep, dođi!

Igraju:
Kralj Koloman, Ištvan II, Geza II – Gabor Mesaroš
Almoš, Bela Slepi, Laslo II – Boris Kučov
Stručnjak, Paskal II, Otmar, Tamničar, župan Poč – David...

detaljnije
Čet, 22.02.2024 - 21:00

Rokenrol stiže u grad! 

Sa velikim uzbuđenjem najavljujemo koncert benda Gerecki i kantautora Igora Sakacha koji će se održati u petak, 23. februara, sa početkom u 21h u Clubu Mladost. Garantujemo veče ispunjeno energijom i strašću prema muzici, nezaboravan doživljaj za sve ljubitelje dobrog zvuka. 

Detalji događaja: 

Datum i Vreme: Petak, 23. februar, 21:00 časova 

Mesto: Club Mladost, Subotica 

Ulaz: 400 dinara 

 

GERECKI - Alt rok bend iz Novog Sada čija muzika je prožeta brojnim zvucima iz prošlosti, mahom iz 70-ih godina, elementima ublažene psihodelije i kamernog...

detaljnije
Čet, 22.02.2024 - 18:28

U četvrtak 29. februara od 14:00 časova u Fondaciji Danilo Kiš održaće se Accelerate Serbia događaj, koji prvi put u našem gradu realizuje AIESEC organizacija.

AIESEC je najveća međunarodna organizacija vođena od strane mladih, koja posluje u preko 100 zemalja i ima za cilj podsticanje liderstva kod mladih kroz članstvo, ali i razne programe praksi.
 
U okviru departmana za dolazeće stručne prakse, mladi ljudi iz inostranstva su ove godine imali prvi put priliku da se lično i profesionalno razvijaju u subotičkim kompanijama posle više od 10 godina. Oni u Subotici borave u periodu od 6 ili 8 nedelja. 
 
Kompanije koje su ove zime pružile priliku za razvoj praktikantima su Ametek i Posh 33, a na samom događaju ćete...
detaljnije
Sre, 21.02.2024 - 08:47

PREDMET MESECA / Gabor Almaši: Učenica, 1939, gips, h: 42 cm, Gradski muzej Subotica (inv. br. U–689).

A HÓNAP MŰTÁRGYA / Almási Gábor: Tanulólány, 1939., gipsz, h: 42 cm, Szabadkai Városi Múzeum (ltsz. U–689)

Rani rad subotičkog vajara Gabora Almašija (Totovo Selo, 1911 – Subotica, 1994), pod nazivom "Učenica", nastao je 1939. godine. Autor je to vreme radio u subotičkoj fabrici nameštaja “Šipoš i sinovi”, a jedan od njegovih radova koji je tu nastao 1932. godine – rezbareni neobarokni sekreter Aleksandra Lifke – gotovo je stalno izložen u Gradskom muzeju Subotica, za razliku od skulpture koja se sada predstavlja. Međutim, i ovo delo biće izloženo na izložbi koja je u pripremi za ovu godinu, a stavljamo ga u fokus "Predmeta meseca"...

detaljnije
Sre, 21.02.2024 - 08:27

Sve je dobro kada se dobro završi!

Zajedno možemo puno. Hvala divnoj Jelena Papić, koja je satima koordinisala spašavanje mace koja je od juče popodne bila na drvetu u centru grada. Hvala divnim ljudima koji su se odazvali da pomognu, vatrogasci, saobraćajna policija, EPS, Planinarsko udruženje "SPARTAK", Tomanović Nedeljko, Dorottya Cvijanov, gosp.Andraš...

Jedan život je spašen. Mačak je na sigurnom. Sledeće nedelje ga čeka pregled i kastracija kod divne dr Jasmina Sarčević - Veterinarska Ambulanta Viva na Pačirskom putu.

Prilog poslala Beatris Vukmanov

Ned, 18.02.2024 - 19:24

САЧУВАЈМО ЗЕМЉИШТЕ ЗА БУДУЋЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ, НЕ СПАЉУЈТЕ БИЉНЕ ОСТАТКЕ!

ПАЉЕЊЕМ УНИШТАВАТЕ ПОВРШИНСКИ СЛОЈ ЗЕМЉИШТА ПРЕТВАРАЈУЋИ ГА У ПЕПЕО И ПРАХ. ОВАЈ СЛОЈ НАЈВАЖНИЈИ ЈЕ ЗА ДОНОШЕЊЕ РОДА У НАРЕДНИМ ГОДИНАМА.

ПАЉЕЊЕМ УБИЈАТЕ ЖИВЕ ОРГАНИЗМЕ ЗЕМЉИШТА КОЈИ ИМАЈУ НЕЗАМЕНЉИВУ УЛОГУ У ИСХРАНИ БИЉАКА ПРЕВОДЕЋИ БИЉНА ХРАНИВА ИЗ ЂУБРИВА У ОБЛИКЕ ПРИСТУПАЧНЕ БИЉКАМА И ВРШЕ РАЗЛАГАЊЕ ОРГАНСКИХ МАТЕРИЈА ЗЕМЉИШТА.

СПАЉИВАЊЕ СТРНИХ УСЕВА, СМЕЋА И БИЉНИХ ОСТАТАКА ЗАБРАЊЕНО ЈЕ ЗАКОНОМ О ЗАШТИТИ ОД ПОЖАРА.

ЛИЦЕ КОЈЕ ИЗАЗОВЕ ПОЖАР ДУЖНО ЈЕ ДА ВАТРОГАСНО-СПАСИЛАЧКОЈ ЈЕДИНИЦИ НАДОКНАДИ ТРОШКОВЕ ИНТЕРВЕНЦИЈЕ.

ПОЉОПРИВРЕДНО ГАЗДИНСТВО КОЈЕ ВРШИ СПАЉИВАЊЕ ЖЕТВЕНИХ ОСТАТАКА ГУБИ ПРАВО НА ПОДСТИЦАЈНА СРЕДСТВА У ПОЉОПРИВРЕДИ У ПЕРИОДУ ОД ДВЕ ГОДИНЕ.

ФИЗИЧКО ЛИЦЕ КОЈЕ...

detaljnije
Uto, 13.02.2024 - 16:17

Već četrnaestu godinu zaredom nekoliko entuzijasta, predvođeni Ivanom Piukovićem, u posljednju nedjelju pred početak korizme organizira najljepše prelo na sjeveru Bačke, a i šire, „Prelo sićanja“. Formalno, organizatori ove pokladne priredbe su HKC „Bunjevačko kolo“ iz Subotice i Katoličko društvo „Ivan Antunović“ također iz Subotice. O ljepoti događaja svjedoče brojne fotografije načinjene u centru grada Subotice, u franjevačkoj crkvi sv. Mihovila i svečanoj dvorani HKC-a. Sudionicima, osim fotografija, ostaju i lijepe i neizbrisive uspomene koje ih iz godine u godinu iznova okupljaju na „Prelu sićanja“ za koje je jedina ulaznica odijevanje svečane zimske bunjevačke narodne nošnje.

... detaljnije
Uto, 13.02.2024 - 11:19

,,Соњине приче'' нису било какве приче. То су приче о ученицима Основне школе ,,Соња Маринковић'' из Суботице.

Наиме, почетком текуће школске године у нашој школи покренута је Новинарска секција чији је примарни циљ био да се направи школски часопис који ће бити огледало рада ученика, али и читавог колектива једне велике школе са дугом традицијом. Наши ученици вредно раде током читаве школске године, учетсвују на такмичењима и постижу изузетне резултате које желелимо да прикажемо на једном месту. У времену када су деци доступни различити непримерени садржаји, школске новине су оаза у којој се приказују праве вредности: вредан рад, заједништво, емпатија, хуманост и толеранција.

Први број угледао је светлост дана у јануару ове године, а представља школске активности из...

detaljnije
Uto, 13.02.2024 - 10:02
Custom Search
Subscribe to external