Obilužen nacionalni prazni Bunjevaca – „Dan izbora prvog Nacionalnog savita“

Pet, 23.02.2024 - 23:03 -- nikola.tumbas

Obilužen nacionalni prazni Bunjevaca – „Dan izbora prvog Nacionalnog savita“

U bunjevačkoj zajednici obilužen je drugi po redu nacionalni praznik – „Dan izbora prvog Nacionalnog savita“, u petak, 23. februara, u Plavoj sali Varoške kuće u Subatici.
Divaneć prid svečanu sidnicu, dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica NSBNM, je istakla je najznačajnije stavke koje su obilužile 2023. godinu.
– Med onim što je najvažnije su svakako tri Dužijance u tri varoši, Subatici, Novom Sadu i Beogradu, to je bilo najzahtivnije, i, naravno, to što smo postali ponosni vlasnici „Bunjevačke kuće“. Volila bi da se u 2024. godini konačno i uselimo u „Bunjevačku kuću“ i da nastavimo sa svim projektima koje smo započeli.
U ime Vlade Srbije, okupljene je pozdravio Dejan Parčetić, državni sekretar u Ministarstvu informisanja i telekomunikacija, al i podpridsidnik NSBNM, koji je čestito Bunjevcima nacionalni praznik.
– Pripoznajemo Bunjevce, ko i druge nacionalne zajednice, al na jedan poseban način, jel je matična država Bunjevcima – Srbija. Ko podpridsidnik Savita svim dragim Bunjevcima iz Subatice, Sombora i svi drugi mista, želim da budemo živi i zdravi, da se okupljamo i dalje, nuz podršku Republike Srbije, AP Vojvodine, Varoši Subotice, Varoši Sombora – otvoreni smo za sve vas.
Bojan Gregurić, savitnik za ostvarivanje prava nacionalni manjina u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, divanio je o dobro saradnji sa NSBNM
– Pokrajinski sekretarijat će, ko i do sad, uostalom ko i prijašnji godina, kroz saradnju sa Nacionalni savitom bunjevačke nacionalne manjine, uradit sve u svojim okvirima, kako bi unapridili stanje u ovoj oblasti.
Srđan Samardžić, član Gradskog vića Subatice zadužen za oblast privride, obratio se u ime Varoši Subatice.
– Protekle tri i po godine, kroz izuzetnu saradnju sa NSBNM, zaista smo tušta uradili na očuvanju nacionalne i kulturne posebnosti Bunjevaca. Upravo je oblast službene upotribe jezika, donela najveći izazov koji je rišen početkom maja 2021. godine, kad je doneta odluka koja pridstavlja istorijski korak u razvoju multikulturalnosti naše varoši – uvođenje bunjevačkog jezika i pisma u ravnopravnu službenu upotribu u varoši Subatici – kazo je Samardžić, te je dodo kako su u Srbiji osigurana sva prava nacionalnim manjinama.
Na ovaj dan se tradicionalno dodiljivaje priznanja NSBNM, a ovogodišnji dobitnici su:
.„Priznanje NSBNM - Kalor Milodanović“ za vrhunski doprinos u oblasti informisanja na bunjevačkom jeziku dobili su Ružica Parčetić i Vladan Stefanović; „Priznanje NSBNM Mijo Mandić“ za vrhunski doprinos u oblasti obrazovanja Bunjevaca pripalo je Jadranki Tikvicki; „Priznanje NSBNM Ambrozije Šarčević“ za poseban doprinos u oblasti naučno-istraživačkog rada Bunjevaca zaslužio je prof. Žarko Bošnjaković; priznanje NSBNM za aktivnosti u na očuvanju nacionalnog identiteta Bunjevaca dobili su Mirko Babičković, Božidar Rudić i Stanko Jozić.
Na kraju svečane sidnice nagrađene su i najlipše prelje „Velikog bunjevačkog“ prela Jovana Vidaković i Dunja Takač, njima je lente i prigodne nagrade uručio Veljko Vojnić, zaminik pridsidnice NSBNM, dok je svoje poklon slike uručio slikar Ivan Šarčević.

info: Bunjevci.net

Autor teksta: 
Custom Search