120 godina Palate Rajhl i 155 godina od rođenja Ferenca Rajhla

Pet, 23.02.2024 - 10:03 -- darko.kovacevic

U petak, 23. februara, u 11 časova u Parku Ferenca Rajhla Savremena galerija Subotica će simboličnim polaganjem venca na bistu Ferenca Rajhla obeležiti 155 godina od rođenja ovog arhitekte. Ove godine navršava se i 120 godina od izgradnje Palate Rajhl, u kojoj se Savremena galerija Subotica nalazi od 1968. godine.

Palata Rajhl, koja je preko pet decenija mesto susreta sa savremenom umetnošću, jedan je od arhitektonskih bisera grada Subotice i njen prepoznatljiv simbol. Sagrađena 1904. godine da bude dom arhitekti Ferencu Rajhlu i njegovoj porodici, plenila je pažnju kao važan stambeni objekat izgrađen u novom stilu secesije. Danas je Palata Rajhl, uz sinagogu i Gradsku kuću, nezaobilazna subotička znamenitost i predstavlja sam vrhunac secesijske arhitekture u našoj zemlji, ali i u regionu.

Arhitekta Ferenc Rajhl rođen je 23. februara 1869. godine u Apatinu. Iz rodnog mesta se zaputio na studije arhitekture u Budimpešti, a nakon sticanja diplome putovao je Evropom u potrazi za najboljim ostvarenjima onovremene arhitekture. U Subotici se nastanio 1895. godine, oženivši se Ilonom rođ. Vargom. Za svoju porodicu projektovao je i izgradio Palatu Rajhl u koju su se uselili početkom 1905. godine. Subotičani ga pamte i kao autora projekata za zgrade današnje Gradske biblioteke (nekadašnja „Pučka kasina“) i gimnazije. Svega četiri godine nakon izgradnje svog doma, Ferenc Rajhl sa porodicom napušta Suboticu i nastavlja svoj rad u Segedinu, a potom u Budimpešti. Preminuo je u Budimpešti 12. aprila 1960. godine.

Nakon odlaska porodice Rajhl, čuli su se glasovi koji su predlagali da se u Palati Rajhl otvori muzej, do čega će doći tek znatno kasnije (1946). Tokom svoje istorije, Palata je služila kao bolnica za vreme Prvog svetskog rata, zatim kao stambeni objekat za višeporodično stanovanje, ali i kao zubarska ordinacija. Njeno trajanje obeležile su trusne istorijske okolnosti i isprepleteni životi građana međuratne Subotice. Od 1946. do 1968. godine u Palati se nalazio Gradski muzej, a zatim je zgrada pripala Savremenoj galeriji Subotica (nekadašnji Likovni susret Subotica) koja je i njen najdugovečniji stanar.

U Palati Rajhl se nalazi kamerna stalna postavka o istoriji objekta i njenih stanara, koju je moguće posetiti od utorka do subote, od 10 do 18 časova.

Ove godine Savremena galerija Subotica će nizom programa obeležiti 120 godina od izgradnje Palate Rajhl: mart, april i maj biće posvećeni predavanjima koja će iz različitih uglova približiti vreme izgradnje Palate i razgovorima sa umetnicima čije su izložbe razvijale posebnu komunikaciju sa prostorom Palate, tokom letnjeg perioda biće organizovan dečji kamp u vezi sa kulturnim nasleđem, a u drugoj polovini godine planirano je održavanje nekolikih koncerata.

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search