Gradonačelnik Bakić prisustvovao obeležavanju Dana škole Gimnazije „Svetozar Marković“

Pet, 29.09.2023 - 22:22 -- nikola.tumbas

Svečanom sednicom Nastavničkog veća, uz kratak kulturno-umetnički program koji su priredili profesori i učenici, subotička Gimnazija „Svetozar Marković“ večeras je obležila Dan škole. Svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Stevan Bakić koji je, tom prilikom, rekao da je od svog nastanka pa sve do danas Gimnazija „Svetozar Marković“ radila pod različitim okolnostima, prolazila mnoge reforme, menjala ne samo uslove rada nego i objekte, neprestano se razvijajući i izrastajući u jednu od najznačajnijih obrazovnih ustanova u ovom gradu.

Među zidovima škole čuju se sva četiri zvanična jezika u našem gradu, srpski, mađarski, bunjevački i hrvatski, ali i niz stranih jezika koji mladi uče i usavršavaju, od engleskog, ruskog, nemačkog, preko italijanskog i francuskog, sve do neživog latinskog. Danas, na ovaj svečani dan s ponosom ističem da je jezička raznolikost koja i vas, kao i druge subotičke škole odlikuje, najbolji način za postizanje većih stepena međukulturološkog razumevanja i važna komponenta bogatog kulturološkog nasleđa“, rekao je Bakić.

Istakao je da ova ustanova zaslužuje da bude primer kako se neguje prostor za dijalog učenika i nastavnika, za slobodu ljudskog duha, vedrinu i zdravu kompetenciju, i  prostor za visoke letove uma i duha.

Na svima nama je odgovornost i obaveza da  ove mlade ljude spremamo za visoke letove, da im damo krila, ali da ih naučimo da su za let spremni tek kada spoznaju da su uz krila jednako važni i koreni“, istakao je Bakić.

Podsetio je da Gimnazija ima iza sebe mnogo uspeha i vrednih priznanja i da je po samom kvalitetu nastave koji je izgradila prepoznatljiva kao jedna od najcenjenijih vaspitno-obrazovnih institucija u Subotici.

Još pamtim sjajne Večeri šampiona i uspehe naših, odnosno vaših đaka van granica Srbije, kojima su proneli slavu svoga grada i države. Nisam uveren, nego znam, da se iza ovih zidova krije još mnogo talentovane dece, sa umećem u raznim oblastima. Ne samo u znanju, nego i u umetnosti, sportu i besedništvu, pa ih pozivam da bez straha i stida pokažu svoj talenat svima, i svojim drugarima, i svojim profesorima, i svome gradu“, kazao je Bakić.

On je poručio da će Grad i ubuduće u skladu sa svojim mogućnostima nastaviti da ulaže u subotičku gimnaziju koja trenutno ima 895 učenika.

Samo u ovoj godini izdvojili smo značajna sredstva, blizu šest miliona dinara, da bismo poboljšali uslove u kojima radite i da bismo, adaptacijom toplotne podstanice, omogućili kvalitetno grejanje u školi tokom zimskog perioda. I nećemo stati sa investiranjem u ovu školu,  što će doprineti da Gimnazija u narednom periodu ima uslove rada kakvi dolikuju ovakvoj ustanovi, a sve sa težnjom da nastavite da stvarate kadar kakav dolikuje ovom gradu i državi Srbiji, kadar koji će imati snagu i mudrost da menja svet na bolje“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

Dodao je da Grad Subotica želi da bude podrška ovim mladim ljudima, a onda posredno i njihovim roditeljima, kao i profesorima ove škole, u nastojanju da stvori dobre ljude, ali i vrhunske uslove za njihovo obrazovanje.

Za sada smo na dobrom putu – to najbolje govore vaši rezultati, ne samo na polju obrazovanja nego i na polju koje je danas najvažnije – na polju uzajamne empatije i ljudskosti.  U ime Grada Subotice i u svoje ime, čestitam svim đacima gimnazijalcima, profesorima i kolektivu škole ovaj značajan datum, ne samo za njih, već i za čitav grad“, zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Direktor Gimnazije „Svetozar Marković“, Dušan Pavlović, rekao je kako je kolektiv Gimnazije kadar da stvara ljude, da su podrška pojedincu, timski rad, samoinicijativa obris u ogledalu koji đaci mogu da vide od svojih profesora i da su njihov moto reči svetog patrijarha Pavla „Budimo ljudi!“

Jezik, kultura, istorija jesu naša vera za koju živimo i radimo. Ne smemo se prepustiti slučaju ili dopustiti drugima da nam kreiraju budućnost, već ćemo se Andrićevim putevima sami probiti. Za nas je taj put uvek bio onaj pesnikov – ’Mi svoj put znamo, put bogočovjeka“, istakao je Pavlović.

Prema njgovim rečima, dalji razvoj ove škole mora da prati i ulaganje u objekat koji je namenski sagrađen 1896. godine.

Naša je obaveza da na jubilej 2026. godine i 130 godina od izgradnje objekta, i 230 godina škole, uradimo rekonstrukciju i stvorimo vrhunske uslove za obrazovanje naših đaka“, poručio je direktor Pavlović.

U prigodnom kulturno-umetničkom programu promovisana je i prva samostalna zbirka poezije Lazarele Stefanović, bivše maturantkinje Gimnazije „Svetozar Marković“, a danas studenta Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search