Lana Virc - najbolji junior Subotice

Sub, 31.12.2022 - 11:38 -- dejan.vukovic
Kolekcija članaka: 

Laan Virc proglašena ja ze najbolju sportistkinju Subotice u kategoriji juniora. Ove godine u ovoj kategoriji konkurencija je bila izuzetno jaka jer je veliki broj subotičkih sportista pored državnih titula osvajao medalje i na Prvenstvima Evrope, Balkinijadama, Evro Kupovima, sl.   

Teniserka Spartaka, Lana Vircostvarila je odlične sportske rezultate u ovoj godini što je i stavilo na prvo mesto. Uspeh je još veći jer je bila dve godine mlađa od svojih konkurentkinja. Lana je ove godine osvajala veliki broj turnira, bila je član reprezentacije Srbije koja je vicešampion Evrope i čevrtoplasirani na Svetskom prvenstvu.   

Tenis je počela da trenira sa pet godina. Prvi trener joj je bio Davor Popović a poslednjih šest godina Veselin Rakočević. – Kao mala sam veoma volela da se igram sa loptama, jednom prilikom sam dobila na poklon reket za tenis, i tako je sve krenulo. Sport je postajao sve važnija preokupacija za mene, a nekako se tako desilo da sam prošle godine „zagrizla” jače, imam duple treninge i radim na kondiciji dva puta nedeljno. Trudim da na svakom treningu dan svoj naksimum, jer jedinom trudom, radom i disciplinom se može doći do rezultata. To se na kraju i pokazalo. 

Odlično je počela 2022 godina, osvojila si par turnira  – Na početku godine sam igrala par turnira u kategoriji do četrnaest godina. Osvojila sam Prvenstvo Subotice, Prvenstvo Novog Sada, Prvenstvo Vojvodine, odnosno masters turnir na kojem igra osam najboljih devojka iz regiona. Odigrala sam i jedan evropski turnir, na kome sam osvojila treće mesto. Dva ključna turnira bili su turnir Prvenstva Srbije, a igrala sam u konkurenciji devojaka do četrnaest godina, ali i do šesnaest. Na oba sam stigla do finala, a bila je to dobra preporuka za državni tim. Stigao je poziv da budem deo reprezentacije do šesnaest godina i u tom momentu sam bila srećna, ali i ponosna na sebe.

Usledili su uspesi sa Reprezentacijom Srbije - Dobila sam poziv selektora juniorske reprezentacije. Prvo smo igrale kvalifikacije za Prvenstvo Evrope koje je održano u Rumuniji. Pobedile smo selekcije Hrvatske i Holandije, osvojile smo prvo mesto u grupi i tako uspele da se plasiramo na Prvenstvo Evrope u Češkoj, gde smo nastavile sa pobedama. Savladale smo Grčku i Nemačku i plasirale se u finale. Dosta nas je potrošio dramatičan meč protiv Nemačke što nam je malo otežalo finalni duel protiv Češke. Izgubile smo protiv domaćina, ali je i vicešampionska titula bila veliki uspeh. 

Nakon uspeha na Evropskom prvenstvu, reprezentacija je stekla pravo učestvovanja na Svetsko prvenstvo koje je održano u Turskoj – U grupnoj fazi smo pobedile Japan, Čile i Argentinu. Polufinale nam je donelo težak okršaj protiv SAD, izgubile smo, opet se potrošile, pa nismo uspele da još jednom pobedimo Japan, ovoga puta u meču za treće mesto. I četvrto mesto na Svetskom prvenstvu nije loš uspeh, sjajno je što smo sve stekle jedno veliko iskustvo, ali nam je svima žao što smo propustile priliku da osvojimo još jednu veliku medalje. Za utehu nam je ostala i jedna sjajna uspomena, jer smo se super slagale, Teodora Kostović, Mia Ristić i ja, uz trenera Slobodana Rankovića kome se i ovim putem zahvaljujem na ukazanoj šansi.

Lana posebno ističe i Prvenstvo Srbije do 16 godina, na kome je nastupila, iako je dve godine mlađa od konkurentkinja – Zbog godina sam bila totalni autsajder, a to mi je donelo priliku da bez opterećenja pokažem sve što znam. I stigla sam do finala gde me je zaustavila kasnija drugarice iz reprezentacije, Teodora Kostović. Uvek su mi dragi i mečevi koje igram pred domaćom publikom. To donosi sasvim nove izazove, jer su to mečevi u kojima imam i pritisak očekivanja. Igrala sam tako na međunarodnom turniru u Subotici, finale sa devojkom iz Slovačke. U toku meča sam povredila stomačni mišić, morala sam da tražim medicinski tajm-aut. Nekako sam pronašla snagu u domaćem terenu, smogla snage da se vratim na teren i posle tri seta osvojim titulu, takođe u kategoriji do šesnaest godina. Bio je to meč za pamćenje!

Čestitamo Lani i želimo joj još puno uspeha u narednoj godini. 

Tagovi: 
Ličnosti: 
Custom Search