Ambasador Nemačke posetio naš grad

Čet, 15.11.2018 - 23:21 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Izjave za medije Bogdan Laban i Tomas Šib
Izjave za medije Bogdan Laban i Tomas Šib

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban primio je danas ambasadora Savezne Republike Nemačke u Beogradu, Tomasa Šiba. Sastanku u Gradskoj kući, na kome se razgovaralo o investicijama, razvojnim projektima i položaju nemačke manjine u našem gradu, prisustvovali su šef ekonomskog odeljenja nemačke ambasade, Katrin Čiganovski, direktor Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Predrag Radivojević i član Gradskog veća zadužen za oblast turizma, investicija i međunarodne saradnje, Srđan Samardžić.

Obraćajući se medijima nakon sastanka u Zelenoj sali Gradske kuće, gradonačelnik Laban je rekao da je ambasadoru Šibu poželeo srdačnu dobrodošlicu u naš grad i da je izrazio zahvalnost Nemačkoj na kontinuiranoj podršci, kao i nemačkim investitorima na poverenju koje ukazuju ulaganjem i našu zemlju, i u naš grad.

– Poznato je da velike nemačke kompanije, poput ’Simensa’, ’Norma grupe’, ’Dunkermotorena’, ’Kontinental-Kontiteka’, koje posluju u subotičkoj Privrednoj zoni ’Mali Bajmok’ zapošljavaju oko 4.000 naših sugrađana. Nemačkoj vladi veliku zahvalnost dugujemo i za realizaciju projekta ’Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš’, za koji je donirala sredstva u iznosu od 6,5 miliona evra. Pre dva meseca izabran je konsultant, uskoro bi trebalo da raspišemo javnu nabavku i radovi bi trebalo da krenu početkom sledeće godine. U prvoj fazi, na Paliću će se graditi kanalizaciona mreža, a u narednoj fazi urediće se priobalje i izgraditi inspekcijska i biciklistička staza – istakao je Bogdan Laban.

Razgovarali smo, dodao je, i o realizaciji nekih drugih projekata, poput projekta kojim se Subotica predstavila na sajmu investicija „Expo real“, u Minhenu, a koji se odnosi na privrednu zonu na Segedinskom putu za trgovačko-ugostiteljske i stambeno-poslovne objekte, kao i o mogućnosti da u naš grad dođe poznata nemačka kompanija „Bojsen“.

– Sa kompanijom ’Boysen’, koja se bavi proizvodnjom auspuha, pre nekoliko meseci potpisali smo Memorandum o razumevanju. Nadam se da će taj projekat biti realizovan. Do kraja ove godine predstoji nam još jedan razgovor sa menadžmentom te kompanije i verujem da ćemo već posle tog sastanka našim sugrađanima moći da objasnimo o čemu se tu radi i kolika je vrednost investicije – naglasio je gradonačelnik Laban.

Uz izražavanje zahvalnosti na srdačnom prijemu, Tomas Šib je rekao da se razgovaralo i o nemačkoj manjini.

–  Zaista cenimo što ovde veliki broj različitih etničkih manjina žive u slozi. Nemačka manjina uživa podršku grada Subotice. Oni su veoma aktivni u svom radu i angažmanu, što nas raduje – rekao je ambasador Šib.

On je najavio da će posle sastanka sa gradonačelnikom Labanom posetiti kompanije „Simens“ i „Kontinental-Kontitek“, u Subotici, a potom i Sombor gde će se, kako je rekao, sastati sa predstavnicima nemačke nacionalne zajednice.

Više o ovoj temi...

Žika Reh, pojašnjava zašto je pojava vodene trave dobar znak za IV sektor jezera Palić.

Post date: Pon, 05.06.2023 - 14:34

Данас је, у Великој већници Градске куће, одржана завршна конференција пројекта „Заштита биодиверзитета  и вода језера Палић и Лудаш” (ECOLACUS). Конференцији је присуствовао и градоначелник Стеван Бакић који је, тим поводом, истакао како одлука да Влада Немачке преко своје  Развојне „KfW“ банке средства која су била намењена за решавање проблема биодиверзитета на подручју Балкана усмери ка Суботици није донета без разлога.

Након више експертских мисија за процену успешности пројекта ’Заштита биодиверзитета и вода језера Палић и Лудаш’, Влада Немачке је констатовала да једино локална самоуправа Суботица има капацитет за реализацију пројекта и урадила је потребне активности како би се сва средства у...

detaljnije
Post date: Uto, 20.12.2022 - 18:48

Današnjom press konferencijom je obeležen kraj prolekta Ecolacus na kojem su svi relevantni učesnici dali izjave i odgovarali na pitanja novinara.

Osnovno,broj invazionih vrsta riba je smanjen prilično, a kvalitet se vode popravio, jer štuka i smuđa ima u većem broju, a oni su znak kvalitetnije vode.

U prilozima govore, Marta Dobo direktorica JP PAlić Ludaš, Vinko Tamaš, stručni saradnik JP Palić Ludas,  Sonja Mandić, direktorica ZOO vrta Palić kao i Marko Stojčić koji je bio na čelu projekta Ecolacus.

Post date: Sre, 12.10.2022 - 19:43

Press konferencija sa prikazom izlova 900 kg babuški povodom završetka kampanje selektivnog izlova (peti) invazivnih vrsta riba u IV sektoru jezera Palić u 2022. godini, koji se realizovalo u sklopu Ekolakus (Ecolacus) projekta, „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš“.

Kampanja traje od 7 do 28 februara a nastavlja se u septembru.

Do sada je izvađeno oko 200 tona ribe...

Kvaliteta vode je je još uvek u petoj kategoriji ali samo zbog jednog faktora - prozirnosti. Ostale karakteristike su mnogo bolje nego što su bile pre, navodi Stojčić.

Višeo svemu u prilozima govore Marta Dobo, direktorica JP Palić Ludas, Vinko Tamaš, stručni saradnik javnog preduzeća i Marko Stojčić...

detaljnije
Post date: Čet, 24.02.2022 - 19:54

Ako imate želju za minimum trosatnu šetnju uz obalu jezera, to vam je od nedavno omogućeno.

Obala IV sektora jezera Palić, turistički deo, od nedavno je potpuno prohodan i uređen po planu što je predviđeno. Deo staza je asfaltiran i dostupan za bicikliste i pešake, dok je ostatak za sada zemljan, travnat ili kakva mu je priroda i do sada bila.

Na dva mesta postoje osmatračnice a uz put je i nekoliko odmorišta, a postoje i informativni "panjevi" koji vam daju priču o ribljem fondu u jezeru kao i o biljkama. Dok na jednoj osmatračnici imate mali detalj o pticama koje žive na jezeru.

Takođe mnogo je urađeno na kreiranju zaštitnog pojasa zelenila, ali za to će trebati još vremena - godina, da bude vidljiv onako kako je zamišljen.

Uz relativno...

detaljnije
Post date: Pet, 07.01.2022 - 18:50
Custom Search