EU prepoznaje projekte spajanja zajednica

Uto, 24.04.2018 - 16:39 -- nikola.tumbas
Petar Mojzeš o projektu prekogranične saradnje
Petar Mojzeš o projektu prekogranične saradnje
Veselina Pelagić o povezivanju Stanišića i Kaćmara
Veselina Pelagić o povezivanju Stanišića i Kaćmara

Projekat koji je pokrenut u mestu Stanišić, u blizini granice sa Mađarskom, je primer jedne iskrene ideje da se zajednice naroda, koje su nekada zajedno živele na ovim prostorima, Nemci, Srbi, Mađari i Bunjevci, ponovo približe jedni drugima, otvarajući granični prelaz između Srbije i Mađarske, koji bi spojio Kaćmar i Stanišić, a time i u mnogome skratio put putnicima ka Budimpešti i nazad.

Projekat koji je započet pre dve godine, svojevremeno dobio blagoslov od verske zajednice, odnosno od velečasnog Ft.Antala Egedi, započet je na osnovu ideje da se krene u restauraciju impozantne crkve Svete Marije u Stanišiću koja je stara preko 200 godina.

Susret kojim je obeležen uspešni deo realizacije dela projekta održao se u župi kod vlč. Ft.Antala Egedi, u subotu, kome su prisustvovali svi relevantni učesnici projekta. Od gradonačelnika Kaćmara do predsednice Saveta MZ Stanišić

Više o projektu, govore: Petar Mojzež incijator istog,  i dr Veselina Pelagić.

***

 

Zaključak susreta (iz dopisa P.Mojzeša)

Na sastanku je predstavljena prošlost, sadašnjost i mogućnost za budućnost opstanka naše zajednice.
Veliki značaj - doprinos Vašeg učešća je podrška našoj zajednici u stvaranju slike svesti da zajednica nije sama, ima prijatelje.
Naravno kroz veru u zajedništvo,mir, ljubav i razumevanje.

Naše zajednice u proteklom periodu doživljajaju potpunu marginalizaciju a u pograničnom području smo sa EU (Mađarska).
Tim povodom smo u protekle dve godine upoznali zajednice lokalne uprave u susedstvu Kaćmar, Bačalmaš (Mađarska) kao i deo zajednice, verske organizacije i dijasporu sa predlogom naslova za projekat ,,Povezivanje Zajednica,,
 

  1. Rezultat: Uspešno rezalizovan projekat održavanje  verskih objekata Svetozar Miletić,Stanišić i Ridjica.Projekat ima za cilj promociju crkve u Stanišiću kao predmet naučnih istraživanje i stvaranju uslova njene zaštite. Partner u projektu Srez Bačalmaš i Verska organizacija Bačke,Sv.Miletić,Stanišić i Ridjica sedište župskog ureda Subotica. Vrednosti projekta za  našu zajednicu  7.000.000 Forinti.
  2. Završna faza inicijative otvaranje graničnog prelaza Stanišić (Srbija) - Kaćmar (Mađarska)
  3. Promocija zdravog načina života (život na selu je zdrav) kroz pripremu i izdavanje zbirke tradicionalnih recepata jela zajednica naroda bačke regije Srbije i Mađarske.
  4. pokretanja programa ,,opstanak malih proizvodjača u zajednicama Srbije - Mađarske  proizvodnje ,prerada i distribucija začinskog bilja sa prostora naših zajednica.

Hvala Vam što ste  Vašim učešćem potvrdili želju i  važnost  saradnje i da naše zajednice nisu same u Srbiji, jer ste Vi bili domaćini institucijama lokalnim upravama, prijateljima iz tri županije južne Mađarske i to :

Segedin, Bačalmaš, Kaćmar i Seksard predvodjeni čelnikom ministarstva za regionalni razvoj Mađarske (prijateljem naše zajednice).

Uz blagoslov i zahvalnost svima otac zajednice Svetozar Miletić, Stanišić, Ridjica:
Ft. Antal Egedi
Dijaspora zajednica:
  Petar Prosenica
 
Stalni saradnik expert
 dr Veselina Pelagić
 
Mesna Zajednica Stanišić predsednica saveta MZ.
Vesna Đurić,
 
organizator inicijative povezivanje zajednica Srbija - Mađarska:
Petar Mojzeš
Custom Search