Sve prednosti borilačkih sportova

Slika: 

Brojni zapaženi rezultati u borilačkim disciplinama pokazatelj su koliko je ovaj sport zastupljen kod nas i koliko je naša omladina borbena i uspešna. Kada bi znali koliko zapravo koristi borilački sportovi nose sa sobom sigurno bi bili još zadovoljniji i ponosniji na sebe zbog svog izbora.

Iako borilačke sportove često asociramo sa nasiljem, zapravo se uz pomoć njih neguje nenasilno rešavanje sukoba. To se postiže tako što se kroz bavljenje ovim sportom steknu samodisciplina, samopouzdanje i samopoštovanje. Osoba koja veruje u sebe i u svoje sposobnosti, te joj je samokontrola na zavidnom nivou, sve svoje problem u životu rešava mirnim putem a ne nasiljem.

Svaki sport, pa i ovaj, zbog uključenosti u fizičku aktivnost itekako doprinosu zdravlju, osećaju ispunjenosti i zadovoljstva. Posebna prednost borilačkih sportova je u tome što uče osobu tome da do cilja nije lako doći i da se upornost i istrajnost na kraju isplate. Takođe potiče timski rad, pa je i socijalizacija osoba koje treniraju ovaj sport nešto čime se mogu pohvaliti.

Uvaženo je mišljenje da su osobe koje se bave borilačkim sportovima i u ostalim aspektima života borci. Borbenost se ne odnosi samo na samoodbranu u slučaju vlastite ugroženosti, već na moć da se na druge načine izbore za sebe i svoja prava.

Osim samopoštovanja, treniranjem ovih sportova osobe uče i kako da poštuju druge ljude oko sebe. To postižu tako što kroz mečeve postaju svesni svog tela i njegove kontrole, a taj napredak omogućava da sa realnog gledišta posmatraju sebe i poštuju svog protivnika.

Da li je potrebno spomenuti koliko su borilački sportovi uzbudljivi? Uživo praćenje takmičenja je iskustvo koje je mnogima neprocjenjivo, a kada su veliki mečevi aktuelni, klađenje je jednostavno pravi doživljaj. Neizvesnost meča do samog kraja drži gledaoce na ivici sedišta.

Mladi koji treniraju borilačke sportove svu svoju negativnu energiju mogu da potroše prilikom treninga, a ne na razne antisocijalne aktivnosti. To je još jedan način putem kog se smanjuje nasilje na ulicama, u kući i ostalim mestima. Frustracije su u ovom slučaju usmerene ka nečemu što je korisno po psihičko i fizičko zdravlje.

Custom Search