Obeležen jubilej 500 godina od reformacije

Sub, 18.03.2017 - 20:48 -- nikola.tumbas
Tivadar Bunford Govor povodom jubileja 500 godina od reformacije
Tivadar Bunford Govor povodom jubileja 500 godina od reformacije
Laslo Mandler Gencel o jubileju 500 godina reformacije
Laslo Mandler Gencel o jubileju 500 godina reformacije
Referati na jubileju 500 godina od reformacije
Referati na jubileju 500 godina od reformacije

U organizaciji Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine u Novoj opštini održana je  svečana sednica povodom 500 godina od reformacije na kojoj su učestvovali predstavnici ambasada Savezne Republike Nemačke i Austrije, kao i stručnjaci i istoričari, poznavaoci ove teme.

Pri obraćanju prisutnima na skupu, predsednik Skupštine grada Tivadar Bunford između ostalog je rekao:

- Drago nam je, i posebna nam je čast da se sedište Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine nalazi u našem gradu. Pre nepune dve godine uz pomoć lokalne samouprave ovde je otvorena kancelarija predsedništva. Grad Subotica neguje svoj dobar odnos sa nacionalnim savetom i sa našim sugrađanima nemačke nacionalnosti koji ovde žive rade i stvaraju. Uprkos činjenici da nemački jezik nije u službenoj upotrebi u našem gradu smatramo da je važna činjenica da se u određenim školama, nemački jezik se, ne uči samo kao strani jezik, nego postoje dvojezični razredi gde se predavanja vrše na nemačkom jeziku. Zbog velikog broja investitora koji su prisutni u našem i koji su omogućili napim sugrađanima da koriste svoj jezik u svakodnevnici, veliku važnost pridajemo znanju nemačkog jezika u ovoj multikulturalnoj sredini.

Takođe grad svake godine obeležava u oktobru Dan nemačke kulture, a samouprava u saradnji sa ambasadom nemačke pomaže izdavanje nemačkih novina od strane udruženja Maria Tereziopolis, a drago nam je da su u našem gradu aktivini i članovi hora Regenburger.

U prilozima više o tome, A u prilogu je i celina referata koji su izrečeni na ovom jubileju - na nemačkom jeziku.

 

 

Custom Search