Poseta Loranta Vincea Nemačkom narodnom savezu

Sub, 09.07.2016 - 13:02 -- nikola.tumbas

Lorant Vince , predsednik FUEN-a, krovne organizacije evropskih manjina, posetio je sedište Nemačkog narodnog saveza u Subotici.

Lorant Vince je u maju 2016. izabran u Vroclavu u Poljskoj za novog predsednika FUEN-a.

Federalna unija evropskih manjina u svojim redovima ima više od 90 manjinskih organizacija iz 32 zemlje i najveća ja krovna organizacija  evropskih manjina. FUEN zastupa interese manjina na evropskom nivou i ima savetodavni status u UN i Evropskom parlamentu.

FUEN se  zalaže za očuvanje identiteta, jezika i kulture kao i za poštovanje prava manjina. Osnovan je 1949. godine i svoje kancelarije ima u Berlinu, Briselu i Flensburgu.

Unutar FUEN-a deluje i Radna grupa nemačkih manjina – AGDM. Ovu Radnu grupu Nemaca osnovalo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Nemačke 1991. Godine. AGDM ima 21 članicu. Nemački narodni savez je jedina organizacija Nemaca iz Srbije koja je već 14 godina aktivan član.

Predsednik Nemačkog narodnog saveza, Rudolf Weiss, izvestio je o položaju nemačke nacionalne manjine u Srbiji i o aktivnostima i planovima Nemačkog narodnog sveza. Weiss je izrazio zadovoljstvo što je novi predsednik svoju drugu posetu nekoj članici nakon preuzimanja dužnosti učinio baš Nemačkon narodnom savezu. Za nas je to posebno priznanje i čast kada se zna da ima više od 90 članica u 32 zemlje.

Predsednik FUEN-a Lorant Vince je naglasio da nemačka zajednica u Srbiji nije jedna zaboravljena zajednica i da Nemački narodni savez uvek može računati na svaku pomoć od strane krovne organizacije.

Gosta je u Nemačkoj kući u Subotici – sedištu Nemačkog narodnog saveza, dočekao i Kristian Leitner iz Banata, član predsedništva i rukovodilac Omladinske sekcije NNS-a.

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search