Privreda

Na malom korzou od 4. decembra otvoren je XII Zimski vašar „Winterfest 2023/2024“ koji se po tradiciji organizuje sa ciljem da promoviše bogatu gastronomsku ponudu našeg grada i regiona, domaću hranu, proizvode starih zanata, rukotvorine i suveniregde je okupljeno skoro šezdeset iz cele zemlje koji posetiocima svoje proizvode i usluge.

Primetan je veći broj tezgi koji nudi mesne proizvode kao i štandova sa poslasticama. Takođe je viđeno i da prolaznici, potencijalni kupci, gotovo ne veruju svojim očima na cene istaknute na šunkama, pršutama, kobasicama a naravno za ovo vreme, i traženih čvaraka. (2000 din/kg)

„Winterfest“ će biti otvoren do 8. janaura 2024. godine. Radno vreme je svakog dana od 9.00 do 21.00 časova.

Sre, 06.12.2023 - 09:21

Tražim ljubitelja bašti! Idealno za penzionere i oni koji vole prirodu!

Tražite idilično utočište van grada? Nudim vam jedinstvenu priliku da koristite, kao vašu vikendicu, veliki pošumljeni plac gde je moguće stovriti baštu, uz primenu principa regenerativne poljoprivrede.

Detalji:

  • Lokacija: Van grada, mirno i tiho.
  • Platz: Dugo 125 m, širok 75 m sa 80 orahovih stabala. Ima struje i vode
  • Regenerativna poljoprivreda: Angažman na obnavljanju i očuvanju zemljišta kroz održive prakse.
  • Kućica: Jednostavno opremljena sa kuhinjom, dve prostorije, ostavom i kupatilom. (trazi obnovu)
  • Važna napomena: Na placu se ne sme graditi ili vršiti krupne promene. (pogotovo ne bez dogovora sa vlasnikom)
  • ...
detaljnije
Sre, 06.12.2023 - 09:15
Ali ovo nije bilo za prodaju

Ko je kasnije došao na tradicionalnu čvarkijadu na Paliću nije mogao više da ih kupi, a skoro ni da proba. Potražnja je bila velika a količine male.

U prilogu jedan od sudija, Feješ Ištvan kazuje zašto ih nema, jer nema, ne uzgaja se, više takva rase koja je davala debelu slaninu.

Sub, 02.12.2023 - 21:09

Udruženje odgajivača sitnih životinja Subotica organizuje svoju tradicionalnu izložbu sitnih životinja i ptica "Subotica 2023"  od 24. do 26. 11. 2023. godine u hali iza salona nameštaja Vitorog (Pačirski put 61).

Svečano otvaranje, uz prisustvo predstavnika lokalne samouprave, biće održano 25. 11. 2023 godine sa početkom u 16h.

Ove godine na izložni učestvuje preko dvesto izlagača iz cele Srbije, sa preko 1600 izloženih grla, što je za 20% više nego u predhodnim godinama. Ove impozantne brojke svakako ukazuju na to da Subotica i dalje zauzima visoko mesto u ovom plemenitom hobiju u Srbiji pa i šire!

::

...
detaljnije
Čet, 23.11.2023 - 08:57

Povodom Svetskog dana deteta, vodeći proizvođač mleka i mlečnih proizvoda, kompanija Imlek, tradicionalno je obradovala veliki broj mališana iz ustanova za decu bez roditeljskog staranja.

Imlek je Moja Kravica čokoladno mleko donirao deci iz Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj, SOS Dečijeg sela u Sremskoj Kamenici, Svratišta za decu i mlade u Novom Sadu, Doma za decu bez roditeljskog staranja „Spomenak“ Pančevo i Doma za decu ometenu u razvoju „Kolevka“ Subotica.

Društveno odgovorno poslovanje ključna je misija kompanije Imlek, čemu svedoče tradicionalni projekti koje Imlek sprovodi na lokalnom i nacionalnom nivou godinama koristeći svaku priliku da ukaže pomoć i podršku i izmami osmehe najmlađim...

detaljnije
Sre, 22.11.2023 - 09:00

Slava je jedan od najlepših i najvažnijih običaja u srpskoj tradiciji, simbol gostoprimstva i porodičnog zajedništva. Organizacija slave zahteva pažnju i pripremu kako bi sve proteklo u najboljem redu. U ovom vodiču, podelićemo korisne savete kako da vaša slava bude nezaboravan događaj.

Razumevanje značaja slave

Slava nije samo prilika za okupljanje porodice i prijatelja, već i dan kada se slavi zaštitnik porodice i neguju tradicionalni običaji. Poštovanje tradicije i običaja je ključni deo pripreme.

Izbor datuma i gostiju

  • Datum slave: Slava se tradicionalno slavi na dan sveca koji je zaštitnik porodice.

  • Lista gostiju: Pravite listu gostiju na...

detaljnije
Uto, 21.11.2023 - 14:37

NSOURCING - outsourcing firma sa sedištem u Novom Sadu otvara radne jedinice u Subotici, Bečeju, Zrenjaninu i Novom Kneževcu.

Od svog osnivanja NSourcing zapošljava agente za rezervacije (customer service), dispeč i računovodstvo za rad sa inostranim kompanijama u limo industriji. Radi se o firmama pretežno sa prostora SAD, ali u nešto manjem obimu i Evrope i Australije. Organizuje se luksuzni korporativni i pojedinačni odnosno privatni prevoz za klijente tih limo kompanija. Naši agenti uz osnovne edukacije i kasnije uz specijalizovane obuke sa seniorima dobijaju priliku da nauče kako se organizuju i nadgledaju vožnje širom sveta.

Od kandidata je potrebno da imaju odličan pisani i...

detaljnije
Pon, 20.11.2023 - 21:48
image: Freepik.com

U vođenju restorana, harmonija između vrhunske opreme, dobro upravljane radne snage i implementacije savremenih sistema je ključna za postizanje uspeha. U ovom tekstu istražićemo pet ključnih aspekata koji čine temelj uspešnog poslovanja restorana. Fokusiraćemo se na neophodnu opremu, strategije efikasnog upravljanja radnom snagom i implementaciju savremenih tehnoloških rešenja. Pratite nas dok otkrivamo šta je to što vaš restoran mora da ima kako bi zadovoljio potrebe gostiju i održao konkurentske prednosti.

Izaberite kvalitetnu opremu i elemente

Kvalitetna ugostiteljska oprema predstavlja prvi korak u pokretanju i očuvanju kvaliteta biznisa. Ključni aparati čine srce kuhinje i obezbeđuju...

detaljnije
Pon, 20.11.2023 - 10:06

Današnje blokade počinju od 10.00 na autoputu kod Bikovačke petlji i deonici Čantavir Novi Žednik, što znači da je  samo Subotica sever je otvorena za saobraćaj.

Na poziv iz ministarstva, poljoprivrednici ne idu dok se ne ispune dogovorene stvari iz maja. Kao prvi uslov, gorivo bez akcize na svim pumpama, takođe očekuju razgovor sa "Vladom" a ne sa ministarstvom, nakon toga.

Pon, 20.11.2023 - 09:46

Воћари чекају бољу цену јабуке, али и да се страна тржишта засите својих домаћих јабука и да крене увоз

У воћњацима на 1300 хектара у Суботици и околини јабуке су углавном већ обране и мирују у ладицама. Произвођачи чекају да се отворе страна тржишта али чекају и купца који ће понудити бољу цену од оне која тренутно постоји на тржишту.

Русија је традиционално највећи купац јабука са суботичко-хоргошке пешчаре, али у последња два месеца тај извор стоји.

„Извоз за Русију сада паузира из више разлога. Русија је уназад неколико година уложила у велике засаде јабука и њихово тржиште сада је преплављено домаћом јабуком, те не постоји потреба за увозом. Осим тога, тренутно се нуди и ниска цена за...

detaljnije
Ned, 19.11.2023 - 15:36

Današnji protest poljoprivrednika se nastavlja kao ranije na pravcu za Žednik ali i na pravcu za Čantavir. Blokade traju u intervalima do 16.00.

Pet, 17.11.2023 - 11:40

Pozvali su nas iz Vlade da dođemo u Beograd na dogovor. Rekli smo ne, samo vi ispunite dogovoreno i potpisano ono iz maja. -  poručio je Marko Gabrić za medije ispred subotičke grupe poljoprivrednika .

Čet, 16.11.2023 - 15:34

Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice (može i opšte poljoprivrednici, protest, učesnici protesta)

Kako bi sačuvali sopstveni integritet i integritet poljoprivrednika koji već tri dana svoja prava traže na ulici, obraćamo se javnosti kako bi ukazali na to da je naše iskazivanje nezadovoljstva na ovaj način stavljeno u političku konotaciju, bez ikakvog osnova.

Naime, nakon izjave ministarke poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelene Tanasković da su protesti poljoprivrednika u Vojvodini “politički motivisani”, a zatim izjavama pojedinih predstavnika opozicije kako nam “pružaju podršku”, u javnosti se stvara atmosfera da su naši protesti instruisani, da su “namerno organizovani u vreme...

detaljnije
Sre, 15.11.2023 - 18:30

Restoran Dvor, carstvo dobre hrane i vrhunske gastronomije, od nedavno utorkom i četvrtkom ima u ponudi jagnjetinu i prasetinu na ražnju. Ljubitelji pragnjetine mogu u ovim specijalitetima uživati u prelepom ambijentu restorana "Dvor", a mogu i, jednim pozivom, gozbu upriličiti i na trpezi u udobnosti svog doma.

Osim utorkom i četvrtkom, kada je akcijska ponuda, u ovim svevremenskim specijalitetima može se uživati i ostalim danima - po narudžbi unapred.

Pored prasetine i jagnjetine, popularan je i oval 3+, pet vrsta mesa (ukupno 1,5 kg mesa) i prilog aromatični krompir.

...

detaljnije
Sre, 15.11.2023 - 09:59

Poljoprivrednici se sa troktorima kreću u kružnom toku na pravcu Žednika od grada - na trasi Y-kraka.

Što znači da je protok saobraćaja usporen, ali ne i zaustavljen. Tokom dana će biti pet ovakvih intervala gde će oni na ovaj način izraziti protest prema Vladi zbog neispunjenih obaveza - dogovora iz maja ove godine.

 

 

Uto, 14.11.2023 - 11:52

Na salašu porodice Kopilović u Ljutovu već 15 godina održava se Festival mlade rakije koji okuplja na hiljade gostiju i pored uporne kiše koja danas pada.

Ljutovo – Rakija spada u ona brojna pića koja postaju bolja kada odleže, kada arome, mirisi, ukusi destilisanog voća u njima polako se sažimaju i sazrevaju dajući svoju punu snagu tek nakon izvesnog vremena. Ali nema dobre stare rakije, ako nije valjala kao mlada. Kakve rakije su pečene ove godine pokazaće se na Festivalu mlade rakije koji se u subotu, 11. novembra organizuje već 15. put.

Svake godine ovaj festival na salašu porodice Kopilović okupi više hiljada ljudi, nepregledne kolone vozila hrle ka Ljutovu, selu nadomak Subotice kako bi se...

detaljnije
Sub, 11.11.2023 - 14:25

Vašari ne prestaju oko Spomenika velikog trojstva. Ovog puta se zove "Domaći ukusi jeseni". No primetno je odsustvo kupaca. na više mesta prodavci su zadubljeni u mobilne. Naravno najzanimljive je kod Pećike gde se kuva i peče...

https://www.instagram.com/reel/Cza5a_fNPmn/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Čet, 09.11.2023 - 23:02
Fotografija: Pixabay

Loš kvalitet vazduha direktno utiče na celokupnu klimu u životnom prostoru, a samim tim negativno se odražava i na zdravlje svih članova porodice, posebno onih najmlađih, kao i najstarijih. Ima li načina da se utiče na preveliku vlagu u stanu i popravi situacija? - U nastavku teksta vas očekuju odgovori.

Vlaga u stanu može biti izvor brojnih problema poput neprijatnog mirisa, oštećenja enterijera, alergijskih reakcija i, što je najozbiljnije, pojave buđi, posebno tokom vlažnih i kišovitih perioda. Suočavanje sa ovim izazovima zahteva efikasne mere za kontrolu vlažnosti vazduha. U ovom članku, navešćemo nekoliko načina kako se efikasno boriti protiv vlage i plesni u domu, sa posebnim akcentom na upotrebu...

detaljnije
Uto, 07.11.2023 - 10:10

Promocija proizvoda od nekih dugogodišnjih korisnika usluga Tržnice.

Ned, 29.10.2023 - 12:00

Ako se ne varam ovo je otprilike deseta Sarmijada u Bačkoj Topoli, neuporediva sa onom iz 2016. na kojoj sam prvi puta bio.

Veoma lep događaj gde se ljudi druže, vesele, piju, uživaju u muzici a naravno i dobro jedu.

Ne znam do kada je trajalo ali pri odlasku oko 14.00 ljudi su još pristizali i tražili parking...

 

Ned, 29.10.2023 - 00:45
Custom Search
Subscribe to Privreda