Šandor Kerekeš

U prilozima pogledajte o ovogodišnjoj koloniji koja se održava u HKC Bunjevačko kolo narednih dana.

Na otvaranju koje je vodio Lazo Cvijin odigran je i skeč Zubar iz Albadara koji je zakačio pažnju publike.

A naročito inspirativno-edukativan deo je bio kada slikar Šandor Kerekeš objašnjavao kako se u stvari mora crtati da bi nešto bila umetnost i time otvorio izložbu.

 

Pet, 04.08.2023 - 14:50

Večeras je u Galeriji Otvorenog univerziteta otvorena izložba umetnice Josipe Križanović koja je ovom izložbom obeležila dvadeset godina slikarstva i njen razvoj kroz vreme do umetnika sa prepoznatljivim stilom koji očarava ljude ovih prostora ali i šire. Na svoj jedinstven način ona je povezala etno elemente prostora u originalne kompozije svojih radova. - (Kerekeš)

Više o tome je govorio u nadahnutom govoru slikar Šandor Kerekeš koji možete videti u prilogu.

Marko Križanović je dočarao pesmom ambijent u kojem je njegova majka crtala slike, jer zajedno dele radni prostor kao umetnici, svaki u svom domenu.

Josipa Križanović se na kraju zahvalala svima pojedinačno na doprinuosu ovoj izložbi i katalogu i otvorila...

detaljnije
Pon, 03.10.2022 - 21:12

Više o tome u prilogu od Josipe Križanović.

Goste je pozdravio Lazar Cvijin, konzul Zvonko Vincelj, a izložbu sa prethodne kolonije otvorio je Goran Kaurić ispred Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Marko Križanović je pročitao pismo Mileta Tasića, o istorijatu kolonije.

Čet, 04.08.2022 - 23:24

U novoj gradskoj čitaonici održana je promocija knjige „Duša grada ili znaci identiteta: subotičke kolumneIldikó Lovas.

Ovo izdanje prijevod je na srpski jezik prethodno objavljene knjige na mađarskom jeziku.

Moderator večeri je Dragan Rokvić, direktor Gradske biblioteke, kome nisu nedostajale reči da opiše zanimljivosti i značenje kolumni objedinjenih u knjizi.

O knjizi su govorili Mile Tasić, likovni umjetnik, dr. Zsombor Szabó, prevoditelj, mr. Győző Bordás, recenzent knjige i Lénárd Lackó, grafički urednik izdanja.

Na kraju je i autorka, Ildiko Lovaš podelila svoja osećanja o knjizi kao i o našem gradu, kojeg iako je imala prilike da...

detaljnije
Sre, 25.05.2022 - 23:07

Tema tribine je bila budućnost naše zemlje koja bi po njima morala da se okrene cirkularnoj ekonomiji i zaštiti sopstvenih prirodnih resursa, a ne da ista budu više nuđena beskrupuloznim globalistima iz sveta.

U prilogu je link na LIVE uključenje sa press konferencije koja je relativno bila neuspešna jer novinari nisu postavili ni jedno pitanje gostima.

https://www.facebook.com/SuboticaLIVE/videos/247225937458386

Ćuta kao relevantan lik, sa iskustvom u borbi za prava ugroženih ljudi na svojim staništima, (Stara planina) je bio glavni lik konferencije. njegova izjava je u prilogu takođe.

A...

detaljnije
Pet, 04.02.2022 - 23:02

Likovna udruga Croart obeležila desetogodišnjicu postojanja izložbom u Galeriji Otvorenog univerziteta.

Pon, 20.12.2021 - 22:11

U „Bunjevačkoj matici“ u Subotici je u četvrtak, 5. avgusta, otvorena jedanaesta samostalna izložba Ivana Šarčevića Šarca, našeg poznatog slikara, specifičnog po motivima salaša koji su često na njegovim slikama.

Izložba je postavljena u okviru obeležavanja nacionalnog praznika Bunjevaca – „Dana Dužijance“, a motivi koji preovladavaju na slikama ovog autra su upravo vezani za salaše i plodne vojvođanske njive.

– Iako nisam nikada živeo na salašu, vezan sam za njih. Salaš je za mene ognjište, tu se osećam kao kod kuće – rekao je Ivan Šarčević.

O radu umetnika govorila je Tamara Babić, koja je sa njim dugo sarađivala, a izložbu je svečano otvorila Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.

– Hvala vam što postojite...

detaljnije
Pet, 06.08.2021 - 08:27
Uto, 08.06.2021 - 11:52

Izložbu je otvorio umetnik Mile Tasić.

Izložba je prodajna i radovi će se moći pogledati 30.12.2019. godine.

 

Pon, 16.12.2019 - 23:45

U subotu, 7. septembra, svečano je otkriven spomenik Đuri Stantiću, jednom od najpoznatijih subotičkih sportista. Osvajač je zlatne medalje na Međuolimpijskim igrama u Atini 1906. godine, ali i Svetski prvak, višestruki osvajač najvećih atletskih priznanja, rekorder...

– Pre deset godina smo započeli inicijativu, cela naša familija, pre svih moja sestra Mirjana i ja. Sve do sada smo rešavali papire, dozvole, nije bilo lako, ali smo uspeli. Ideja je od početka bila da spomenik Đuri bude baš tu gde je sada (na mestu negadašnjeg vatrogasnog bazena na Beogradskom putu, nekadašnje Golupčije pijace...), na raskrsnici gde gleda prema kući u kojoj je nekada živeo, da ispraća i dočekuje Subotičane i sve putnike namernike. Lokalna samouprava nam je...

detaljnije
Ned, 08.09.2019 - 13:50
Custom Search
Subscribe to Šandor Kerekeš