Nela Tonković

Volonteri Savremene galerije Subotica poželeli su da obiđu subotičku džamiju pa je Nela Tonković, kustos galerije kontaktirala predsednika Islamske zajednice u našem gradu za ovu opciju na šta je Ibazer Uzairi, odgovorio naravno sa dobrodošlicom zainetesovanima.

I tako se jučer desio obilazak iste gde su radoznali sugrađani po prvi puta videli unutrašnjost džamije i saznali mnoge detalje, kako o objektu tako isto i religiji islama.

U prilogu odgovori na sva pitanja koji su postavljeni tom prilikom.

Inače u džamiji se redovno dešavaju događanja u smislu raznih predavanja koja su otvorena za sve zainteresovane da prisustvuju.

Extra...

detaljnije
Čet, 01.02.2024 - 21:47

Posle dužeg vremena ponovo je u prodavnici ramova BUZA održana tradicionalna Izložba za jedan zid. Ovog puta uramljene su slike umetnika Laslo Antala sa nalovom izložbe Beleženje duha.

---

Beleženje duha

Postoji posebna snaga u radovima Lasla Antala. Ona izvire iz autorove nenadmašne volje da kontinuirano, iz dana u dan, stvara umetnost. Njegov projekat vizuelnog dnevnika u formi kolaža bez prekida traje godinama i dobija svoj nastavak baš svakog dana. U toj potrebi da se beleži zapravo se čita želja da se neprekidno stvara. Ili može da bude i obratno: možda je stalno stvaranje potreba da se zabeleži(mo).

Laslo Antal, u kojem god mediju i na kojem god formatu, svoje prizore gradi od stamenih i istovremeno veoma fluidnih oblika podstaknutih velikim...

detaljnije
Sub, 16.12.2023 - 17:06

Da li je znanje koje deca dobijaju u školama prilagođeno 21. veku, šta je medijska i tehnološka pismenost i koliko je značajna, koliko su roditelji prinuđeni da odvajaju novac za dodatnu nastavu – pitanja su na koje pokušava da odgovari istraživanje Udruženja “1kroz2 - Sinergija nauke i umetnosti”.

“Šta misle roditelji?”, pitanje je koje se ne postavlja često kada je reč o obrazovanju dece. U eri degradacije obrazovnog sistema - što zbog manjka finansija, što zbog zastarelosti obrazovnog programa – roditelji su često prepušteni sami sebi da popune rupe u znanju svoje dece. Uprkos tome, roditelje niko ne pita šta misle o svemu tome – da li deca dobijaju znanja prilagođena savremenom dobu u kom živimo i, ako dobijaju, da li su ta znanja deci preneta na adekvatan način. Na...

detaljnije
Čet, 07.12.2023 - 08:55
Viktorija Aladžić

U video zapisu možete poslušati razgovor sa dobitnicom ovogodišnjeg priznanja Heroina, Viktorijom Aladžić. Razgovor vodi Nela Tonković, istoričarka umetnosti. Prilog je snimljen u piceriji Denis.

Pon, 02.10.2023 - 20:06

Tradicionalna izložba "Za jedan zid" u protoru zanatske radnje Buza danas je popunila zid sa radovima umetnika Vlastimira Nikolića iz Beograda.

Info o izložbi pročitajte dola u nastavku od Nele Tonković...

Razaranje ljudskosti, traumatizovanje pojedinca i društva, utiskivanje boli, prekidanje dostojanstva života, ranjavanje razuma – sve to predstavlja rat, ma gde da je izazvan. Svaki ratni sukob je isti, svuda na svetu, jer svaki urušava i pustoši smisao.

Umetnici, pokretani odvajkada radoznalošću i osećajnošću, o ratovima su kroz svoja dela progovarali baš kao što ih je naučio Fransisko Goja. U čuvenoj Gojinoj grafičkoj mapi koja oslikava užase rata, jedna grafika nosi naziv Ne mogu da gledam, dok je drugu umetnik nazvao Video sam. Strahote koje ljudsko oko ne...

detaljnije
Sub, 12.08.2023 - 15:05

Prva od serije izložbi "Muzeji na otvorenom" otvorena je danas prepodne ispred JKP Pogrebno.
Tema je neobična - biljke, odnosno drveće i šiblje na našim grobljima, autora Geze Cekuša, penzionisanog profesora doktora, biologa. Ali više o tome pogledajte na stranici www.pogrebno.rs.

Prilog dobijen od organizatora izložbe

Амбијент, изглед наших гробaља не може да се такмичи са познатим гробљима која су на листи светске културне баштине или су део Руте европских гробaља. Међутим, НАША су. Наше је да их ценимо, да се потрудимо да их очувамо и да их чинимо још лепшим, у ботаничком смислу богатијим, разноврснијим.

Дрвећe и шибљe поред којих пролазимо при посети гробљу наши су познаници. Ако су познаници, требало би да нешто знамо...

detaljnije
Pet, 23.06.2023 - 10:04

Okrugli sto  „Subotica u mimoilaženju: Multikulturalne politike i interkulturalne perspektive“ održan je večeras u Jevrejskoj opštini.

Naš grad je jedini grad u Srbiji koji je deo evropske mreže „Interkulturalnih gradova“ koju je 2008. godine, kao pilot program, pokrenuo Savet Evrope. Danas ta mreža broji 57 gradova, aktivno promovišući kulturni diverzitet lokalnih zajednica, a polazeći od jednostavne premise – različitost je prednost za celo društvo. Iza ovih opštih koncepata, tokom proteklih 15 godina, članice ove mreže razvijale su konkretne projekte koji u praksi predstavljaju meru interkulturalnosti jednog grada.

Gde smo mi danas u toj mreži, i da li je ostala na koloseku gradova-osnivača...

detaljnije
Čet, 30.03.2023 - 23:41

Predavanje „Ritam boje“  je održao, u Savremenoj galeriji, Miroslav Jovančić, kustos SGSU.

Detalj iz pozivnice za stručno predavanje...

Boja je najvažniji element slikarske kompozicije. Njena simbolika i dejstvo na naša čula postavlja je i u sve slojeve sveta oko nas. Bojom možemo dočarati osećanja, raspoloženja a možemo je povezati i sa muzikom (tonovima i ritmom). Ona nas pokreće i budi naša čula. Kako je boja živela kroz istoriju umetnosti od njenih početaka do današnjeg trenutka, čuli smo na predavanju „Ritam boje“ koje je održao Miroslav Jovančić, kustos SGSU.

Ovim programom je svečano zatvorena izložba Vibes Anite Bakoš i Elene Kokai.

***

...

detaljnije
Sre, 01.03.2023 - 15:07

Ideje ankete je da pokuša mapirati razmišljanja sugrađana o sukobu u Ukrajini u ovom vremenu i ukaže na mnoštvo različitih stavova dobijenih "sagledavanjem" nesretnog događaja iz raznih izvora (dez)informacija.

Anketa je započeta kao anonimna, s time da se mnogi nisu libili da daju svoje podatke i da budu potpisani, 13.02. i do sada anketirano 46 osobe, uglavnom starijih Subotičana, sa izuzetkom dama, dok je 23 je dalo svoje mišljenje u prilozima do 23 II 2023. 15.00.

Dopuna za 23. februara. Anketa je ZATVORENA danas sa ukupno 46 ispitanika.

Rezultati ankete se mogu videti u priloženoj tabeli s time da u jednoj izjavi ima dve vrste ocena, pa se brojke ne slažu sa brojem izjava.

... detaljnije
Čet, 23.02.2023 - 14:50

 „Kraljica svih boja“: Crna u istoriji umetnosti - predavanje

U utorak, 14. februara u  Savremenoj galeriji Subotica, održano je zanimljivo predavanje o crnoj boji i njenom značenju u slikarstvu.

Iz najave predavanja:

Kada je 1963. godine Ad Rajnhard naslikao svoju Apstraktnu sliku kao potpuno crno ulje na platnu, upotreba crne već je bila prešla dug put kako u istoriji umetnosti, tako i u kulturi. Prvi ton koji je praistorijski čovek koristio da naslika svoje pećinske prizore bio je crn, prva slova koja su otisnuta kako bi nastale štampane knjige takođe su bila crna, u ranoj renesansi odevanje u crnu garderobu počelo je da simboliše nečiju važnost,...

detaljnije
Sre, 15.02.2023 - 23:48
Custom Search
Subscribe to Nela Tonković