Jasmina Jovančić Vidaković

Palate i raskošna zdanja uvek golicaju maštu i podstiču na pitanje kakve bi sve tajne, lepe i manje lepe trenutke iz života svojih stanara mogle da ispričaju. O jednom od najlepših zdanja u gradu, palati Savremene galerije npisana je slikovnica koja naslovom „Kad bi palata pričala...“ upravo sugeriše da je to zdanje bogato istorijom isto kao što je bogata i njena spoljna i unutrašnja dekoracija.

Knjiga namenjena pre svega mlađoj populaciji nastala je u okviru projekta Ministarstva kulture i jedan je od načina na koji se deca uvode u priču o palati, ali i secesiji i jednom periodu istorije grada.

Zgrada Savremene galerije i dalje se često naziva Rajhlova palata po imenu njenog tvorca arhitekte...

detaljnije
Čet, 11.01.2024 - 00:48

Predavanje „Ritam boje“  je održao, u Savremenoj galeriji, Miroslav Jovančić, kustos SGSU.

Detalj iz pozivnice za stručno predavanje...

Boja je najvažniji element slikarske kompozicije. Njena simbolika i dejstvo na naša čula postavlja je i u sve slojeve sveta oko nas. Bojom možemo dočarati osećanja, raspoloženja a možemo je povezati i sa muzikom (tonovima i ritmom). Ona nas pokreće i budi naša čula. Kako je boja živela kroz istoriju umetnosti od njenih početaka do današnjeg trenutka, čuli smo na predavanju „Ritam boje“ koje je održao Miroslav Jovančić, kustos SGSU.

Ovim programom je svečano zatvorena izložba Vibes Anite Bakoš i Elene Kokai.

***

...

detaljnije
Sre, 01.03.2023 - 15:07

Jasmina Jovančić u inspirativnom govoru otvorila izložbu umetnice Marijete Sidovski iz Novog Sada.

Buket

Šta tu radiš, devojčice,
sa tim cvećem tek ubranim?

Šta tu radiš, devojko,
sa tim cvećem ne više svežim?

Šta tu radiš, lepa ženo,
sa tim cvećem koje vene?

Šta tu radiš, starice,
sa tim cvećem davno uvelim?

– Čekam pobednika.

 

Žak Prever

Pet, 04.02.2022 - 23:20

Obeležavajući više od 30 godina svog umetničkog delovanja Miroslav Jovančić se predstavio opusom slika nastalim u poslednjih 13 godina uz manje retrospektivne osvrte u njegovom stvaralaštvu. Postavku su pratili filmovi i video radovi koji su snimljeni o ovom umetniku čije stvaralaštvo odlikuje multimedijalni pristup u kom dominira prožimanje muzike i slikarstva.

Zatvaranje izložbe zaokruženo je pesničkim konkursom i koncertom Jovančića i prijatelja (Bakoš, Dukić, Pešikan).

Svi prijavljeni radovi su bili šifrirani i poslati članovima stručnog žirija koji je izabrao umesto tri, šest najuspelijih ostvarenja zbog velikog broja pristiglih pesama.

Stručni žiri u sastavu Đorđe Kuburić, Ištvan Besedeš/Beszédes István i Miroslav Jovančić dodelili su nagrade sledećim...

detaljnije
Sub, 04.12.2021 - 10:05

Verovatno izložba godine u Savremenoj galeriji...

 

U nastavku tekst iz poziva za izložbu

Obeležavajući više od 30 godina svog umetničkog delovanja Miroslav Jovančić se predstavlja opusom slika nastalim u poslednjih 13 godina uz manje retrospektivne osvrte u njegovom stvaralaštvu. Na postavci je osim slika se prikazuju i filmovi i video radovi koji su snimljeni o ovom umetniku čije stvaralaštvo odlikuje multimedijalni pristup u kom dominira prožimanje muzike i slikarstva.

Sve što se nalazi na mojim slikama ima poreklo u mom životu i mojim iskustvima. Mislim da zapravo ništa drugo ni ne radim sem što slikam sopstveni život. Autobiografska nota...

detaljnije
Pet, 22.10.2021 - 23:35

Jedna skromna izložba sa lepim fotografijama, osvanula je iznenadno u prostoru Galerije Otvorenog univerziteta 3.marta 2021.

Iznenadno za autora istih, Vladu Šućura, (kamermana i fotografa), jer nije znao šta mu se sprema za taj dan. A dan nije beznačajan, rođendan"!

Iznenađenje mu je pripremila devojka Sonji Hampelić.

- Još jednom ogromna zahvalnost Jasmini Jovančić Vidaković koja je uradila izbor fotografija, Miroslavu i Eni Jovančić, posebna zahvalnost devojci Sonji Hampelić koja je sve osmislila, sestri Milici Šućur koja je pomogla oko organizacije, mojoj porodici i prijateljima koji su bili. Zahvalnost divnoj ekipi zaposlenih na...

detaljnije
Čet, 04.03.2021 - 20:04

U Savremenoj galeriji danas je otvorena izložba Vane Urošević i Zorana Todovića pod nazivom Povest sveta: poslednje poglavlje.

Kolaboracija ovog umetničkog para animiraće prostor Palate Rajhl kroz  jedinstvenu ambijentalnu celinu koju čine koju čine grupe radova različitih dimenzija: 33 kompozicije na svili (90 x 350 cm), čemu je priključeno pet grupa manjih radova (83 kompozicije), različitih dimenzija (između 5 x 10 cm do 50 x 60 cm) i deset mekih skulptura od svile.

Kustoskinja izložbe je Jasmina Jovančić Vidaković, viša kustoskinja SGSU.

Pet, 22.01.2021 - 16:36

Misom koju je vodio beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar danas je obeležena godišnjica biskupske klasične gimnazije Paulinum.

Sub, 25.01.2020 - 17:15

Svečano otvaranje Međunarodne izložbe Ex Librisa sa mnoštvom kreativnih radova na teme: negovanje narodne tradicije, grčke mitologije i radova po sopstvenoj želji, održano je danas u Galerija Otvorenog univerziteta

Neumorni Đerđ Boroš uspeo je ponovo da organizuje ovu lepu izložbu po jedanaesti put.

Goste je pozdravila: Marta Takač, predsednik  MKC Nepker, a izložbu je otvorila Jasmina Jovančić Vidaković, akademski grafičar.

Ned, 17.11.2019 - 13:50

Vizuelno interesantna, interaktvina izložba prilagođena vremenu u kojem se nalazimo, vremenu (dez)informacija i iluzija, izložba u Savremenoj galeriji predstavlja praktično jedno "novinarsko" istraživanje o razlozima iseljavanja naroda sa ovih prostora, (https://www.subotica.info/2018/05/08/distruktura). Svaki QR kod okačen u prostoru galerije predstavlja jednu priču, iskustvo nekoga koji se odlučio da napusti rodno mesto, jer ono očigledno nije više moglo da ga zadrži iz raznih razloga, a jedan od njih je i sistem vrednosti koji je nametnut od početka ratova na ovim prostorima devedesetih godina iz kojeg je što šta proisteklo kao posledica sistema.

Grupa učenika iz gimnazije...

detaljnije
Čet, 07.06.2018 - 00:20
Custom Search
Subscribe to Jasmina Jovančić Vidaković