Intervju

Ovog aprila, nakon 17 godina od kako je teatar iseljen, glumci i administracija trebali bi da se vrate u novu, obnovljenu zgradu Narodnog pozorišta. Od jesenje sezone igraće prve predstave na novoj sceni. Ipak, u pozorištu je još preostalo da se završi velika sala.

Ukoliko sve bude teklo po planu, građevinski radnici bi u drugoj polovini aprila trebali da izađu iz Narodnog pozorišta i ključeve najstarije pozorišne zgrade u našoj zemlji vrate umetnicima.

Nakon 17 godina od kako su glumci, tehnika i uprava iseljeni iz teatra zbog početka rekonstrukcije, dogradnje i obnove Narodnog pozorišta, ponovo će se vratiti pod krov svoje matične kuće. Preseljenje će biti dugotrajan i složen proces, ali niko od zaposlenih u...

detaljnije
Sre, 03.04.2024 - 22:32
Emeke Berenji

Emeke Berenji je jedan od retkih biblioterapeuta u našoj zemlji koja kroz dela savremene lepe književnosti u razgovoru sa zainteresovanima pokušavam da im pomogne u razrešavanju mnogih životnih dilema.

Knjige nisu čuvari samo celokupnog ljudskog znanja, u njima je sva lepota, složenost i raznovrsnost ljudskih osećanja. Upravo zbog toga knjige, odnosno književni tekstovi mogu biti onaj putokaz koji će pronaći put u zapretenim međuljudskim odnosima i osećanjima.

Na toj sredokraći između knjiga i potrebe da se pomogne ljudima u određenim životnim situacijama svoje mesto našla je biblioterapija – kod nas još uvek novi metod rada sa grupama i pojedincima koji osećaju potrebu da razreše neke svoje...

detaljnije
Sre, 03.04.2024 - 22:25

Polako prolazi i ova zima, kreće nova sezona proslava, tim bilding aktivnosti i boravka na otvorenom prostoru, pa vlada sve veće interesovanje sugrađana za atraktivnim lokacijama sa bogatim sadržajima u blizini grada, a jednu od njih predstavlja Salaš Đorđević na Paliću. 

Ovo je jedan kratak promotivni intervju o ponudi ovog salaša.

U razgovoru sa Biljanom Đorđević saznajemo aktuelne novosti i planove za ovu godinu.

Novu sezonu 2024. započeli smo organizacijom večeri sa živom muzikom. Poslednjeg dana februara održano je prvo takvo veče i uz...

detaljnije
Sub, 16.03.2024 - 14:30

Subotica u mesecima prelomnih istorijskih događaja

Istoričar Stevan Mačković bavi se životom u gradu od trenutka ulaska srpske vojske 13. novembra 1918. godine do 4. juna 1920. kada je zaključen Trinanonski sporazum.

Kako je bilo živeti u gradu u trenutku kada dolazi do promene državnih granica? Kako je izgledao život u gradu koji prestaje biti deo jedne poražene monarhije, a postaje pogranični grad nove države u nastajanju? Kako je izgledao svakodnevni život, kako su funkcionisale gradske javne službe?

Da li je prosečni stanovnik Subotice znao koliko je istorije u tih 570 dana, od trenutka kada je 13. novembra 1918. godine srpska, odnosno saveznička vojska...

detaljnije
Pon, 11.03.2024 - 15:04

Шта статистички подаци говоре о нашем граду?

Мање је становника, мање је беба, мање је домаћинстава, и мање је чланова у домаћинствима, али је више аутомобила.

Када би се, као у неком познатом филмском сценарију, једнога дана Суботичанин пробудио након што је преспавао период од 2011. до 2022. или рецимо до данас, шта би затекао? Прво би приметио да више нема Палића, ни насеља Чантавир, и Горњи и Доњи Таванкут. Узнемирио би га вероватно већи број аутомобила на улицама, што му је половина родбине у иностранству, али и да му је плата испод републичког просека.

Управо тако могли би да се илуструју резултати последњег пописа становништва у односу на податке прикупљене пре десет година. Суботица...

detaljnije
Čet, 07.03.2024 - 16:35

Ivijan-Stefan Stipić nedavno je internet zajednici predstavio projekat "Transliterator". https://wordpress.org/plugins/serbian-transliteration/

Šta je Transliterator?

Kada sam započeo rad na projektu "Srpska Transliteracija", cilj mi je bio da kreiram alat koji će omogućiti jednostavnu i efikasnu transliteraciju za srpski jezik, premošćavajući jaz između ćiriličnog i latiničnog pisma. Međutim, tokom razvoja, shvatio sam da potrebe i izazovi sa kojima sam se suočavao nisu ograničeni samo na srpski jezik. Ovaj uvid doveo je do značajne prekretnice u razvoju WordPress dodatka (plugina) – transformacije iz "Srpska Transliteracija" u "Transliterator" za...

detaljnije
Pon, 29.01.2024 - 13:20
Erika Gajdoš

Svešteničke odežde – vrednost koja se čuva

Erika Gajdoš do sada je šila i restaurirala crkvene odežde za sveštenike iz Subotičke biskupije, iz Novog Sada, iz Mađarske, Nemačke. Godišnje kroz njene ruke prođe oko 50 odeždi koje ili treba spašavati da potraju i novoj generaciji sveštenstva ili sašije potpuno nove.

U porodičnoj kući u selu Tornjoš nadomak Subotice, Erika Gajdoš jednu od soba porodične kuće pretvorila je u svoju radionicu.  Veliki sto prekriven je komadima garderobe na kojoj radi, tu su i pegle, tri radna stola, na svakom različite generacije „Bagatovih“ šivaćih mašina. „Najbolje su“ kaže dok stavlja ruku na glavu mašine na kojoj upravo radi.

...

detaljnije
Ned, 24.12.2023 - 22:36

Udruženje građana „Tahles“ iz Male Bosne, sela nadomak Subotice od novembra je pokrenulo aktivnost sa željom da pomognu svojim susedima kojima je potreban neki vid pomoći i podrške. U selu je predstavljen rad terenskog saradnika, a reč je o Josipi Ivković, diplomiranoj socijalnoj radnikci koja je i stručna za ovaj oblik angažmana.
„Naše udruženje je već prepoznatljivo po brojnim kulturnim i zabavnim aktivnostima koje smo pripremali poslednjih meseci, okupljali meštane i decu. Onda je nastala ideja da bi mogli da učinimo nešto i za one naše komšije koji nisu uključeni u ove aktivnosti, već im je potreban neki vid podrške. Mi smo malo selo, ovde živi hiljadu stanovnika, nemamo ni apoteku, ni poštu, odnedavno nam je otvorena ambulanta i radi...

detaljnije
Čet, 23.11.2023 - 21:50

U prilogu Gordana Oreščanin govori o nastupu plesnog ansambla Vivadance koji će nastupiti u našem gradu u subotu 02.decembra.

Predstava je utemeljena na istinitim događajima, o tri mlade devojke koje su napustile zemlju razorenu ratovima, Jugoslaviju, i svaka otišla svojim putem.

www.vivadance.rs je mesto gde možete videti neke detalje njihovih nastupa koji se izvode po Srbiji.

Za predstavu u našem gradu rezervisane su 3x2 ulaznice za one koji su zainteresovani i budu se prvi javili se javili na dresu [email protected]...

detaljnije
Pon, 20.11.2023 - 17:32

Trinaest prilog, i poslednja (četrnaesta) epizoda, iz...

detaljnije
Ned, 12.11.2023 - 17:56

Dvanaesti prilog iz serijala "Tome i Tavankućani" u kome posećujemo Orčić Stipu, Ljutovčanina koji se bavi pčelarstvom sa nasleđenim velikim brojem košnica.

Tomislav Mačković je idejni pokretač ovog serijala u...

detaljnije
Ned, 05.11.2023 - 20:39
Pere Ivković Corda

Jedanaesti prilog iz serijala "Tome i Tavankućani" u kome posećujemo Peru Ivkovića Cordu, Tavankućanina koji se dugo bavio glumom.

Tomislav Mačković je idejni pokretač ovog serijala u kojima vodi kratke razgovore sa Tavankućanima.

Takođe postoji još jedan serijal paralelno sa temama iz istorije Tavankuta i Ljutova (ko gde šta i kada) kao i...

detaljnije
Pon, 30.10.2023 - 22:50

Duhoklonuće za usksrnuće maternje jezika

„Mala biblioteka“ iz Londona pokrenula je konkurs za izbor najlepše srpske reči koja bi mogla da bude zamena za neku neopravdano prisutnu tuđicu. Pobedila je Subotičanka Dragana Albijanić sa predlogom „duhoklonuće“ umesto reči „depresija“.

– Reč „duhoklonuće“ najbolja je nova srpska reč, koja bi mogla da zameni tuđicu „depresija“. Autorka ove reči je Subotičanka Dragana Albijanić koja ju je skovala za konkurs „Male biblioteke“ iz Londona.

Autori konkursa, naši ljudi koji žive u Britaniji i inostranstvu, naveli su da je lepa reč umetničko delo i potaknuli ljude od duha da pokušaju da iskuju, smisle, stvore novu srpsku...

detaljnije
Sub, 21.10.2023 - 08:46

Jedanaesti prilog iz serijala "Tome i Tavankućani" u kome posećujemo Sekulić Damira, Tavankućanina koji se bavi očuvanjem tradicije Bunjevaca, njihove nošnje, predmeta, slika, lutki, koje čuva u kako kaže otprilike "čistoj sobi". Takođe ima i određen broj molitvenika na raznim jezicima. Inače se bavio folklorom ai dvadesetak godina se bavi slamarskim radom.

Tomislav Mačković je idejni pokretač ovog serijala u kojima vodi kratke razgovore sa Tavankućanima.

Takođe postoji još jedan...

detaljnije
Pet, 13.10.2023 - 11:48
Pavlik Tomica - kirdžijaš

Jedanaesti prilog iz serijala "Tome i Tavankućani" u kome posećujemo Pavlik Tomicu, čoveka koji se bavi prevozom robe i ljudi, daleko poznatim u Tavankutu i okolini, gde saznajemo za njegov neobičan život i posao od kojega živi.

Tomislav Mačković je idejni pokretač ovog serijala u kojima vodi kratke razgovore sa Tavankućanima.

Takođe postoji još jedan serijal paralelno sa temama iz istorije Tavankuta i Ljutova (ko gde šta i kada) kao i zanimljivosti o nekim toponimima iz istih mesta koje Tome opisuje "usput".

Epizode se emituju premijerno nedeljom u 16.00 na Youtube kanalu...

detaljnije
Ned, 08.10.2023 - 16:00
Viktorija Aladžić

U video zapisu možete poslušati razgovor sa dobitnicom ovogodišnjeg priznanja Heroina, Viktorijom Aladžić. Razgovor vodi Nela Tonković, istoričarka umetnosti. Prilog je snimljen u piceriji Denis.

Pon, 02.10.2023 - 20:06

Deseti prilog iz serijala "Tome i Tavankućani" u kome posećuje Damira Karana, odgajivača konja koji trenira konje za trke.

Tomislav Mačković je idejni pokretač ovog serijala u kojima vodi kratke razgovore sa Tavankućanima.

Takođe postoji još jedan serijal paralelno sa temama iz istorije Tavankuta i Ljutova (ko gde šta i kada) kao i zanimljivosti o nekim toponimima iz istih mesta koje Tome opisuje "usput".

Epizode se emituju premijerno nedeljom u 16.00 na Youtube kanalu

https://www.youtube.com/channel/UC1zh7symJMf4xSSQqzpQ2iQ

 

Nekoliko firmi i osoba podržavaju ovaj serijal, a to su:

... detaljnije
Ned, 01.10.2023 - 10:29
Franjo Crnković

Devetii prilog iz serijala "Tome i Tavankućani" u kome posećuje Crnković Franju, vinaru koji se bavi sa par sorti vina, osim ostalih stvari zog kojih se slobodno može reći da je ezermešter. Pogledajte prilog za ostale detalje.

Tomislav Mačković je idejni pokretač ovog serijala u kojima vodi kratke razgovore sa Tavankućanima.

Takođe postoji još jedan serijal paralelno sa temama iz istorije Tavankuta i Ljutova (ko gde šta i kada) kao i zanimljivosti o nekim toponimima iz istih mesta koje Tome opisuje "usput".

Epizode se emituju premijerno nedeljom u 16.00 na Youtube kanalu

...

detaljnije
Ned, 24.09.2023 - 15:29
Antun Milunović

Osmi prilog iz serijala "Tome i Tavankućani" u kome posećuje Antuna Milunovića, strastvenog golubara koji se bavi i očuvanjem specijalnih subotičkih vrsta a pored toga bavi se i proizvodnjom semenki cukinija. Pogledajte prilog za ostale detalje.

Tomislav Mačković je idejni pokretač ovog serijala u kojima vodi kratke razgovore sa Tavankućanima.

Takođe postoji još jedan serijal paralelno sa temama iz istorije Tavankuta i Ljutova (ko gde šta i kada) kao i zanimljivosti o nekim toponimima iz istih mesta koje Tome opisuje "usput".

Epizode se emituju premijerno nedeljom u 16.00 na Youtube kanalu

https://www....

detaljnije
Ned, 17.09.2023 - 18:05

Ognjen Golubović direktor „Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje“ Subotica, u kratkom razgovoru pojašnjava koliko će sredstava biti uloženo u saobraćajnu infrastrukturu grada, a kao vrh uspešnosti u angažavonju sredstava iz pokrajine naglašava rekonstrukciju Bikovačkog puta čime će se rad Regionalne deponije (http://deponija.rs/portal/) moću i potpunosti ostvarivati.

Pon, 11.09.2023 - 20:57
Custom Search