Etničke zajednice

Andrija Anišić Otišli smo videti odakle su nam došli pradedovi

Čet, 27.07.2023 - 16:21 -- nikola.tumbas

U prilogu je intervju za velečasnim Andrijom Anišićem ispred Udruženje bunjevačkih Hrvata -  Dužijanca koja je nedavno organizovala odlazak u Mostar, i na reku Bunu mesto porekla Hrvata bunjevaca koji su došli u ove krajeve.

Održana Duzijanca u Tavankutu

Ned, 16.07.2023 - 19:11 -- nikola.tumbas

U župnjoj crkvi Srca Isusova  u Tavankutu održana je dužijanca  - 16.7.2023. Bandaš i bandašica su Luka Balažević i Marija Vuković dok su mali bandaš i bandašica Matija Vojnić Mijatov Anđela Iršević.
Misno slavlje predvodio je svećenik Družbe Isusove, pater Ivan Ike Madurić u zajedništvu sa Tavankuskim župnikom Marijanom Vukovom i vlč. Draženom Skenderovićem i vlč. dr. Andrijom Anišićem.
 

33 godine ustrajne borbe za ravnopravnost i dostojanstvo Hrvata u Republici Srbiji

Na današnji dan – 15. srpnja, prije 33 godine – 1990., u Subotici je voljom 221 izaslanika iz svih krajeva Vojvodine na Osnivačkoj skupštini utemeljen Demokratski savez Hrvata u Vojvodini. Riječ je o političkoj organizaciji vojvođanskih Hrvata koja je Statutom određena kao institucija „u kojoj se oblikuju, izražavaju i zastupaju kolektivni interesi Hrvata u Vojvodini (Bunjevaca, Šokaca i drugih Hrvata u Vojvodini) radi ostvarivanja političkih, kulturnih, gospodarskih i drugih ciljeva“.

DSHV: Europski parlament pozitivno cijeni političku participaciju Hrvata u vlasti u Srbiji

Europski parlament pozitivno cijeni političku participaciju Hrvata u vlasti u Srbiji

Komitet za vanjske poslove Europskoga parlamenta usvojio je 10. svibnja Rezoluciju o izvješću Komisije o Srbiji za 2022. godinu. Nakon što je usvoji i plenum Europskog parlamenta, bit će proslijeđena Europskoj komisiji na usvajanje. Izvješće o napretku Srbije u listopadu bit će dostavljeno Vladi Republike Srbije.

Stranice

Custom Search