Najavljena 43. sednica Skupštine grada

Sre, 31.01.2024 - 18:00 -- nikola.tumbas
Balint Pastor o tačkama dnevnog reda sednice skupštine
Balint Pastor o tačkama dnevnog reda sednice skupštine
Balint Pastor o narednoj sednici skupštine
Balint Pastor o narednoj sednici skupštine

Sutra, prvog četvrtka u mesecu, održaćemo 43. redovnu sednica Skupštine grada u okviru koje će biti 28 tačaka dnevnog reda. Mislim da je najznačajnije da ćemo, kao što smo to činili i prethodnih godina, na samom početku godine usvojiti planove rada svih javnih, javno-komunalnih preduzeća i društava s ograničenom odgovornošću, znači onih preduzeća, privrednih društava čiji je osnivač grad Subotica“, istakao je predsednik Skupštine grada Subotice, dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint), na današnjoj konferenciji za novinare u Medija-centru u Gradskoj kući, upriličenoj povodom 43. sednice Skupštine grada Subotice koja je zakazana za 1. februar 2024.godine (četvrtak), sa početkom u 9.00 časova.|

Osvrćući se, ukratko, na programe poslovanja nekoliko javnih preduzeća, on je naglasio da je, primera radi, plan JKP „Suboticagas“ da bude 500 novih potrošača u 2024. godini, da se izgradi gasovodna mreža u dužini od 18 kilometara na teritoriji gradskih i prigradskih mesnih zajednica „Kelebija“, „Novo selo“, „Palić“, „Makova sedmica“, „Peščara“, „Dudova šuma“, „Aleksandrovo“, „Zorka“ i „Željezničko naselje“.

Što se tiče JKP 'Vodovod i kanalizacija' izvršiće se zamena filterskih ispuna postavljenih 2005. godine. Na taj način će se obezbediti da Vodozahvat 1 za narednih deset do dvadeset godina snabdeva stanovništvo odgovarajućom pijaćom vodom.  Pored toga, radiće se i na proširenju vodovodne mreže u mesnim zajednicama 'Zorka' i 'Makova sedmica', a rade se i planovi za proširenje vodovodne mreže u mnogim prigradskim naseljima kao što su Tavankut, Šupljak, Bački Vinogradi, Hajdukovo itd. Smatram jako značajnim okončanje kreditne obaveze od 200 miliona dinara godišnje prema EBRD. Znači, vratiće se u potpunosti kredit koji je JKP 'Vodovod i kanalizacija' svih ovih godina servisirao, a radilo se o dve rate od po 100 milion dinara godišnje. To je bilo jako veliko opterećenje za JKP 'Vodovod i kanalizacija' i zbog toga nije došlo do većih investicija“, rekao je dr Balint Pastor.

Prema njegovim rečima, kada se krajem ove godine JKP „Vodovod i kanalizacija“  oslobodi  kredita, u narednom mandatu naći će se više sredstava za investicije što se tiče vodovodne i kanalizacione mreže.

Želim da istaknem da je bilo različitih razmišljanja i molbi od strane preduzeća da se napravi reprogram, da se uzme i novi kredit za refinansiranje itd, ali sam insistirao na tome da se ove godine kredit servisira u potpunosti i da se u sledećem mandatnom periodu mnogo više ulaže u vodovodnu i kanalizacionu mrežu“, istakao je dr Balint Pastor.

Za JKP „Vodovod i kanalizacija“ takođe je veoma bitan i program „Čista Srbija“, napomenuo je dr Balint Pastor, i dodao da je obezbeđena građevinska dozvola i da radovi uskoro mogu da počnu na teritoriji mesnih zajednica „Čantavir“ i „Bajmok“, gde će se graditi kanalizaciona mreža u dužini od po 25 kilometara.

Izgradnja Akva parka na Paliću je završena, ali što se tiče  DOO 'Park Palić' ove godine će se nastaviti sa uređenjem Vikend naselja, završiće se renoviranje jednog od simbola Palića – Vodotornja. Pored toga će se raditi na izgradnji parkinga pored Krvavog jezera i ono što želim odmah da napomenem jeste da će se to raditi uz maksimalno poštovanje uslove Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode“, naglasio je dr Balint Pastor.

I JKP „Čistoća i zelenilo“ imaće, prema rečima dr Balinta Pastora, vrlo značajne projekte.

Pre svega mislim na nastavak uvođenja ovog novog sistema u vezi zelenih i plavih kanti kao i na rekultivaciju nesanitarne deponije Aleksandrovačka bara“, kazao je dr Balint Pastor.

Na sutrašnjoj sednici Skupštine grada, između ostalih tačaka dnevnog reda, na direktorsku funkciju ponovo će se imenovati Stevan Mačković u ustanovi Istorijski arhiv Subotica, a kako je naveo dr Balit Pastor doneće se i Odluka o donošenju Plana generalne regulacije za naselje Donji Tavankut, kao i Odluka o pokretanju postupka određivanja modela finansiranja u cilju realizacije projekta javno-privatnog partnerstva radi obavljanja komunalne delatnosti gradskog i prigradskog prevoza putnika na teritoriji grada Subotice.

Napomenuo bih da se ništa spektakularno sutra neće desiti i da je ovo tek nulti korak, znači tek će se videti šta će se dešavati narednih meseci u vezi JKP 'Subotica-transa'. Građani treba da znaju da je grad prethodnih godina u proseku iz sopstvenog budžeta izdvajao oko 500 miliona dinara godišnje da bi JKP 'Subotica-trans' mogao da funkcioniše“, kazao je dr Balint Pastor.

Zbog toga se, kako je rekao, traga za najboljim rešenjem ovog preduzeća sa dugom tradicijom.

Želim da napomenem da građani svakako zaslužuju da imaju adekvatan prevoz, da JKP 'Subotica-trans',  odnosno Grad treba da obezbedi građanima grada Subotica ne samo to da dođu do svih mesnih zajednica na teritoriji našeg grada, već treba da obezbedi i mogućnost putovanja do okolnih opština, Kanjiže, Sente, pa čak i do Segedina. Znači, to su neki ciljevi, namere koje moraju da budu obezbeđene. Nešto najnormalnije je da se u 21. veku može doći autobuskim prevozom i do susednih opština“, zaključio je dr Balint Pastor.

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search