Брзим возом од Суботице до Београда 2025. године

Uto, 21.11.2023 - 23:56 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 

Очекује се да мађарска страна свој део пруге заврши током 2025. године што би значило да постоји брза железничка линија од Београда до Будимпеште у 2026. години

До краја 2024. године биће изграђена брза пруга Суботица – Београд, и након неколико месеци тестирања пруге кренући и путнички саобраћај. На тај начин раздаљина од око 200 километара између Суботице и Београда биће савлдана за сат и 10 минута, рекао је Горан Весић, министар саобраћаја, инфраструктуре и телекомуникација.

Министар Весић најавио је и оно што Суботичане највише занима, а то је да ће до краја децембра бити отворен подвожњак у улици Максима Горког, односно да ће бити завршено градилиште које је сада практично град пресекло на пола и отежало саобраћај.

Брза пруга која ће суштински ићи кроз Суботицу донећа многа добра граду, као што се то догодило и 1869. године када је воз стигао у Суботицу. Због тога је за овај град веома важно да се гради брза пруга. На изградњи брзе пруге Суботица – Београд не постоје проблеми и не постоји ништа што би могло да одложи рок да до краја 2024. године буде завршена брза пруга. Потребно нам је три-четири месеца за тестирање брзе пруге. Што се тиче брзих кинеских возова, два стижу до марта, и ми очекујемо да најкасније у априлу 2025. године успоставимо железничку линију Београд- Суботица где ће се стизати за сат и десет минута. То ће потпуно променити начин живота људи овде“ рекао министар Весић.

Он је додао да ће мађарска страна пругу до Будимпеште завршити до краја 2025. године и да се може очекивати да током 2026. године буде успостављена жељезничка веза од Београда до Будимеште. Према његовим речима на суботичкој Железничкој станици ће, као некада, бити полицијска и царинска испостава за путнике воза.

Нама је Суботица била најкритичнија када је у питању изградња брзе пруге с обзиром да пролази кроз сам град. Имамо укупно седам, што подвожњака, један надвожњак и један мост, Мајшански мост. До сада смо урадили три подвожњака и ту рачунам у улици Максима Горког јер ће он бити завршен до краја децембра“ рекао је министар Весић.

Министар је додао да разуме да су радови донели промену живота људи, да то није лако, али и да су грађани схватили да ово мора да се уради, а да су извођачи, радећи и ноћу, испоштовалис ве договорене рокове.

Министар Весић обишао је градилиште Железничке станице у Суботици и упознао се са радовима који се одвијају на њој. Министар је информисан да због због открића до којих се дошло током свеобухватне реконструкције и адаптеције станичне зграде, пројекти су мењани у ходу. Железничка станица у Суботици подигнута је 1869. године када је први воз стигао у Суботицу из правца Сегедина и у међувремену неколико пута је дограђивана и преправљана. Након што је у главној чеканици откривен вредан плафон, одустало се ос спуштања висине просторије како би се сачувао њен оригинални изглед.

Железничка станица требала би да буде завршена до фебруара наредне године.

Министар Весић током боравка у Суботици говорио је и о изградњи граничног прелаза Хоргош, проширењу граничног прелаза Келебија, како би се избегле гужве на граници.

 

Autor teksta: 

Više o ovoj temi...

Nekoliko detalja sa dela radova na brzoj pruzi i teretnom delu stanice kao i radova u Lošinjskoj ulici kod podvožnjaka kod Pionira

Post date: Sre, 14.02.2024 - 21:35

Nekoliko ilustracija sa gradilišta

Post date: Pon, 22.01.2024 - 11:18

Sutra prepodne obustava saobraćaja preko nadvožnjaka izmedju ulica Jovana Mikića i Petra Popovića Age

Prema obaveštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture,u okviru projekta rekonstrukcije i modernizacije brze pruge Beograd-Novi Sad-Subotica-drzavna granica Kelebija, a zbog potrebe da se izvrši kontrolna provera drumske saobraćajnice na nadvožnjaku na km 179 + 399 (izmedju ulica Jovana Mikića i Petra Popovića Age) sutra, u nedelju, 24.12.2023. godine od 7.30 do 11h biće obustavljen drumski saobraćaj preko nadvožnjaka.

„Istovremeno se izvinjavamo zbog poteškoća koje će biti izazvane...

detaljnije
Post date: Sub, 23.12.2023 - 17:56

Reče Kinez i obori znak !

Post date: Sub, 23.12.2023 - 17:25

A i neki detalji oko polaska vozova i cena karata.

Želite popust na vožnju od 30% na cenu karte, kupiti godišnju kartu po 400 din, koja to omogućuje? Pripazite možda niste u sistemu podataka željeznice pa ćete platiti duplo.

Kažu u subotu  je otvaranje podvožnjaka.

Dobar tajming...

Post date: Čet, 14.12.2023 - 22:15
Custom Search