Комеморација "Балада обешених"

Ned, 19.11.2023 - 19:57 -- darko.kovacevic

Полагањем венаца и пригодним говорима, на керском гробљу и крај споменика "Балада обешених" одржан је помен младим суботичким антифашистима: Бачић Лазару, Герсон Миклошу, Корнстеин Одону, Лакенбах Константину, Лукач Иштвану, Мејр др Калману, Мајер Отмару, Перл Гелерту, Сингер Адолфу, Мајер Миклошу, Сутуровић Антуну, Шимоковић Рокушу, Швалб Миклошу и Тиквицком Шими.

Венац је испред локалне самоуправе положио Срђан Самарџић. Поред локалне самоуправе Града Суботице, венце су полижили и представници СУБНОР Суботица, Севернобачког округа, Јеврејске општине, Центра Тито и Комунисти Суботице, Покрета социјалиста Србије и ученици Средње политехничке школе "18. новембар".

Александар Токовић, председник СУБНОР Суботице:

Поштовани грађани Суботице,

драги ученици и омладино,

цењени професори, наставници и учитељи,

другарице и другови борци, потомци и поштоваоци,

даме и господо,

налазимо се поред монументалног споменика „Балада обешених“ Нандора Глида, направљеног 1967. године, поводом 26. годишњице обележавања стратишта, где је 18. новембра 1941. обешено 10 првобораца Суботице, младих антифашиста који су подигнуте главе и мрских погледа, мирно ишли на свој последњи пут, пут ка вешалима. Уместо да су ишли на игранку, спорт, дружење, на састанак са девојком, фудбал или кошарку, свесни, да их крволочни фашистички џелати неће поштедети, и преким судом донешене пресуде, без права жалбе, беспоговорно извршити, мирно су ишли ка вешалима, показавши своју храброст и родољубље према својој отаџбини.

Неколико речи о аутору: Нандор Глид је рођен на Палићу. Овде је похађао основну школу и три разреда гимназије. Породица му је уништена у рату, који је ипак некако преживео. Морао је почети радити у каменорезачкој радионици не завршивши гимназију. Као мотивација и инспирација његове уметности могу се означити шокантни фотоси крволочних призора који надмашују визију Дантеовог пакла. Читава брда мртвих и полуживих телеса, које индустрија смрти у Матхаузену, Треблинки, Јасеновцу и осталим конц. логорима попут оног у Дахау, није стигла да спали. Били су то кожом пресвучени костури и колоне живих мртваца, трагичне илустрације безнађа до тада непознате стварности људске патње, која је надмашила уметничку машту свих претходних раздобља. Уметници савременици, претходници и они после, Петефи Шандор, Херман Хесе, Лајош Зилахи, Шандор Мараји, Томас Ман и слични њима стидели би се својих сународника због њихових нечовечних злодела према деци, народима, човечанству. Жалосно је после свих тих догађаја што се појаве нацизма и буђење фашизма поново јављају, како код нас, тако и у целој Европи. Слично као што је било 20-тих и 30-тих година прошлог века када су све европске владе пасивно гледале на ширење овог зла, које је изазвало други светски рат који је однео око 50 милиона жртава и изазвао невиђена материјална разарања. Организација уједињених нација сагледавајући прошлост и садашње деловање ових авети, донела је 1998. године одлуку да се 9. новембар прогласи Даном борбе против фашизма, подсећајући се пре свега на ноћ 9. новембра 1938. године, када су нацисти у немачкој демолирали, разрушили и попалили све синагоге, депортовали око 20.000 Јевреја у логоре смрти и те ноћи убили око 100 припадника јаврејске заједнице, а све што је било од стакла полупали у такозваној „кристалној ноћи “.

Поштовани грађани Суботице, драга децо, апелујем пре свега на све потомке и поштоваоце НОБ-а као и све грађане да се уједине у борби против деловања неонациста и неофашизма и да од надлежних органа тражимо предузимање најенергичнијих мера, сходно одредбама кривичног закона, јер је то наш дуг према овим и свим жртвама фашизма у другом светском рату.

Зато,

чувајмо и негујмо успомене на наше младе суграђане, антифашисте, и на њиховим примерима учимо нашу децу и поколења, како се воли своја отаџбина, за коју су млади родољуби дали свој живот. Будите хероји знања, резултата, уметности, спорта, културе, музике, другарства и човечности... Читајте књиге , бавите се спортом и музиком и будите добри и поштени људи.

Поклонимо се њиховим сенима одајући им захвалност и признање.

Нека им је вечна слава и хвала!

Суботица, 17.11.2023.

Председник СУБНОР-а Суботице
Александар токовић

foto: Jasna Vasić

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search