Јабуке у ладицама, извоз за Русију на паузи

Ned, 19.11.2023 - 15:36 -- nikola.tumbas

Воћари чекају бољу цену јабуке, али и да се страна тржишта засите својих домаћих јабука и да крене увоз

У воћњацима на 1300 хектара у Суботици и околини јабуке су углавном већ обране и мирују у ладицама. Произвођачи чекају да се отворе страна тржишта али чекају и купца који ће понудити бољу цену од оне која тренутно постоји на тржишту.

Русија је традиционално највећи купац јабука са суботичко-хоргошке пешчаре, али у последња два месеца тај извор стоји.

„Извоз за Русију сада паузира из више разлога. Русија је уназад неколико година уложила у велике засаде јабука и њихово тржиште сада је преплављено домаћом јабуком, те не постоји потреба за увозом. Осим тога, тренутно се нуди и ниска цена за наше јабуке“ објашњава Дамир Војнић Тунић, стручни сарадник за област пољопривреде у Регионалној пољопривредној комори у Суботици.

Да Русија смањује зависност од увозне јабуке осетили су и овдашњи воћари. Током 2022. године из овог региона у Русију је послато 11,4 тона јабука прве класе, за девет месеци ове године на рафове руских маркета упућено је свега 5,2 хиљаде тона јабуке, од чега је остварена зарада од 3,9 милиона евра.

До краја године, крива која показује пад извоза сигурно ће бити заустављена, али је мало вероватно да ће се поновити лањски резултати.

Русија се све више окреће себи, оно што нашу јабуку држи на њиховом тржишту је њен квалитет, али и политичке околности, односно због наше позиције ми и даље можемо да тргујемо са тим тржиштем“ каже Војнић Тунић.

Цена по којој се извозницима продаје јабука за руско тржиште је 80 евроценти по килограму и од тога нашем произвођачу остаје око 40 динара. Домаћи произвођачи јабука сада чекају да руско тржиште потроши своје домаће јабуке и да крене увоз, а са њим, како очекују, и више откупне цене.

Русија је наше највеће извозно тржиште када су јабуке у питању, преко 60 одсто домаће производње, процењују у Регионалној привредној комори, одлази на њихово тржиште. Међутим, иако су у Европи највећи произвођачи јабука Пољаци, Италијани Французи, Србија са годишњом производњом од око 450 хиљада тона није велики „играч“ на овом пољу, квалитет домаће јабуке, њена арома, укус, мирис крче јој пут до нових тржишта.

Један мали број овдашњих произвођача почео је са пласманом јабуке и на арапско тржиште. То још нису велике количине, али су успели да задовоље услове који су веома строги и у погледу паковања и у изгледу саме јабуке. Очекујемо да ће та трговина да се развија“ каже Дамир Војнић Тунић

Најављени извоз јабуке за Кину такође је још једна шанса за домаће произвођаче. Кина је највећи светски произвођач јабука, али на ово тржиште нашу јабуку поново квалификује њен укус и сортимент који је другачији од оног присутног на Далеком Истоку.

Извозу за Кину моћи ће да удовоље само велики произвођачи јер се поново тражи нова врста паковања, тзв. Бушел кутије, прилагођеност у изгледу, односно тражи се нови, посебан калибратор што је улагање од неколико десетина хиљада евра. То је перспективно тржиште, али за оне који могу да одговоре њиховим захтевима“ каже саговорник „Политике“.

Мали воћари, они који имају засаде на парцелама од два до пет хектара тешко могу да рачунају на добит у производњи јабука због великих улагања. Најисплативија је конзумна јабука прве класе, али то подрзумева и много улагања у прскање, заштиту, паковање. С друге стране, два највећа откупљивача индустријске јабуке код нас нуде цену од 12 до 15 динара по килограму што не покрива ни трошкове производње. Отуда није чудно да су многи мали воћари кренули у раскрчавање својих засада, а та појава је посебно присутна у насељу Бачки Вингоради и делом у воћарском крају села Таванкут.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search