Bez polaska voza za Segedin 23. oktobra

Sre, 18.10.2023 - 19:04 -- nikola.tumbas
Detalj sa radova 17.okt.
Detalj sa radova 17.okt.

Portal posvećen pitanjima mađarske železnice „Mađar vašut” objavio je da naredne sedmice, 23. oktobra ipak neće krenuti dugo očekivatni železnički putnički saobraćaj između Subotice i Segedina. Ova informacija pojavila se istovremeno na više portala u Mađarskoj, i kako navode, imaju potvrdu iz više nezavisnih izvora.

Prema najavama koje je u nekoliko navrata na društvenim mrežama objavio Peter Sijarto, mađarski ministar spoljnih poslova i spoljne ekonomije, nakon obnove pruge prvi putnički voz trebao je da krene 23. oktobra iz Segedina za Suboticu.

U medijima u Srbiji postojale su nedoumice oko tačnog datuma, da li će voz krenuti 23. ili 24. oktobra, ali je pre dva dana „Srbija voz” saopštio da će od 23. oktobra ponovo saobraćati voz između Subotice i Segedina.

U planu je bilo da voz krene sa segedinske železničke stanice 23. oktobra ujutru nešto pre 8 časova, i da nakon što prevali 46 kilometara stigne u Suboticu posle 9 časova izjutra. Carinske formalnosti trebale su biti obavljene u vozu, dok stoji u stanici Reske, prvom pograničnom mestu sa mađarske strane.

Međutim, portal „Mađar vašut” piše da voz na liniji 136 ka Subotici  neće krenuti 23. oktobra jer nisu u potpunosti završeni radovi na pruzi sa mađarske strane. Glasilo posvećeno železničkom saobraćaju piše da je sa srpske strane sve spremno za polazak voza, ali da na mađarskoj deonici još nije kompletirana montaža.

Prethodno je već bilo poznato da nije završena elektrifikacija pruge, zbog toga bi saobraćale dizel lokomotive, a umesto projektovane brzine od 120 kilometara na čas, kretale bi se 60 kilometara na čas. Vest da ipak neće krenuti voza iz Segedina za Suboticu brzo se proširila na internet portalima u Mađarskoj, a pojedini navode da deonica u mađarskoj nije ispunila potrebne mere bezbednosti. Prema nezvaničnim informacijama prvi voz iz Segedina trebao bi da krene za Suboticu sredinom novembra.

Obnova pruge Subotica – Segedin započela je pre dve godine, a od avgusta prošle godine na ovoj deonici saobraćaju teretni vozovi, uz određena ograničenja. Železnički saobraćaj prvo je otvoren za prevoz robe kako bi se premostio prekid nastao radovima na brzoj pruzi Beograd – Budimpešta.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search