Grejna sezona pomerena za novembar

Pon, 16.10.2023 - 08:33 -- nikola.tumbas
Sinoćni snimak
Kolekcija članaka: 

Od kada će tačno radijatori biti topli u domovima sugrađana još se ne može znati jer sve zavisi od završetka radova na novom podvožnjaku u centru grada.

Ovom neuobičajeno dugo i toplo Miholjsko leto svima prija, a verovatno mu se najviše raduje onih blizu 11 hiljada korisnika „Subotičke toplane“. Razlog za to svakako nije u umanjenju njihovih računa za potrošnju, već je neizvesno kada će uopšte početi sa grejanjem njihovih domova.
Izgradnja brze pruge Beograd – Budimpešta u velikoj meri izmenila je život u gradu. Pruga prolazi kroz centar grada i i zbog radova od početka leta  delimično, a od 1. jula i u potpunosti je prekinuta direktna veza između istočnog i zapadnog dela grada zbog gradnje podvožnjaka u samom centru. U međuvremenu, zatvoreno je još nekoliko ulica i saobraćajnica, ali i izgrađeni novi podvožnjaci i nadvožnjaci, pa se Subotičani svakodnevno u kretanju gradom dovijaju kako da iz jednog dela pređu u drugi deo.

Međutim, izgradnja podvožnjaka u centru nije samo pitanje komunikacije između dva dela grada,  već je ona dovela u pitanje i funkcionisanja komunalne infrastrukture. Ispod tela puta nalazio se i magistralni toplovod koji je zbog radova morao biti  izmešten. Na početku radova, kada su se građani još u čudu pitali kako će funkcionisati narednih meseci, a procenjuje se da bi radovi na izgradnji ovog podvožnjaka u centru trebali da traju do kraja godine, najavljeno je da cevi toplovoda moraju da budu vraćene u zemlju do početka oktobra, kako bi građanima bilo obezbeđeno grejanje.

Prema nezvaničnim informacijama, radovi na centralnom gradskom gradilištu kasne otprilike mesec dana, a za projekat ove veličine to i ne bi veliko odstupanje, da se ne dešava baš u trenutku kada treba da počne grejna sezona. Izvođači gradilište ne napuštaju ni vikendom, a radi se i pod svetlima reflektora, kasno uveče. Ipak, za sada nema preciznog termina, kada bi mogli biti završeni radovi na spajanju toplovoda.

Mi dva puta nedeljno imamo sastanak sa Nadzornim odborom, i prema sadašnjoj proceni početkom novembra bi trebalo da bude sve spremno za početak grejanja. Međutim, to su složeni radovi koji se odvijaju na otvorenom i ukoliko bude kišnih dana, to ponovo pomera rokove“ kaže za „Politiku“ Saša Petković, direktor JKP „Subotička toplana“.

Zbog toga niko ne želi da da precizan rok kada će radovi biti završeni, i kada bi mogla da počne grejna sezona. Građani koji se greju na gas, imaće grejanje, jer su njihove cevi pomerene u skladu sa potrebama nove putne infrastrukture još proletos i ti radovi nisu bili ovog obima. Sporno je samo grejanje koje obezbeđuje „Subotička toplana“.

To je naš glavni magistralni sistem za čitav grad, i grejanje ne može da dobije niko dok ovaj sistem nije u funkciji. Mi nismo ni naručioci, ni izvođači radova, ali smo pri svakom susretu sa izvođačima naglašavali da je važno da radovi budu završeni početkom oktobra“ kaže direktor Petković.

I mada „Subotička toplana“ ne svojom kriviciom nije u mogućnosti da počne grejnu sezonu 15. oktobra, kako predviđaju pravilnici, građani gotovo svakodnevno zovu i traže da toplana ispuni ugovornu obavezu sa korisnicima i ugreje im stanove.

Radovima na izgradnji novog podvožnjaka cevi toplovoda spuštene su niže za dodatnih više od metra, a prema nezvaničnim informacijama postavljanje novog toplovoda  je završeno i  preostalo je još povezivanje cevi.

Kada sistem bude povezan nama je potrebno nekoliko dana da ga stavimo u funckiju jer samo ispiranje cevi traje sedam dana“ kaže direktor „Subotičke toplane“.
 

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

A grafit će te teško primetiti. Nalazi se na zidu iznad propusta, ispod brze pruge, za otpadnu vodu kanalizacije koja teče ka prečistaču...

Post date: Pon, 27.11.2023 - 16:25

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

(Градски Секретаријат за комуналне послове, енергетику и саобраћај)

Обавештавају се грађани, да ће, због радова на реконструкцији и модернизацији пруге Београд – Нови Сад - Суботица - државна граница (Келебија) „Инфраструктура железнице Србије“ у складу са Саобраћајним пројектом организације друмског саобраћаја у току извођења радова – подвожњак на km 176+274 пруге – фаза 2, на државном путу IIA реда број 100 на km 28+310.00 који је у надлежности управљача пута ЈП „Путеви Србије“, доћи до обуставе саобраћаја на раскрсници улица Максима Горког, Јована Микића, Папа Пала и Сегедински пут.

Саобраћај ће бити обустављен на период од десет дана почевши од 25. новембра 2023. године, од седам часова.

 

SAOPŠTENjE ZA...

detaljnije
Post date: Sub, 25.11.2023 - 19:08

Очекује се да мађарска страна свој део пруге заврши током 2025. године што би значило да постоји брза железничка линија од Београда до Будимпеште у 2026. години

До краја 2024. године биће изграђена брза пруга Суботица – Београд, и након неколико месеци тестирања пруге кренући и путнички саобраћај. На тај начин раздаљина од око 200 километара између Суботице и Београда биће савлдана за сат и 10 минута, рекао је Горан Весић, министар саобраћаја, инфраструктуре и телекомуникација.

Министар Весић најавио је и оно што Суботичане највише занима, а то је да ће до краја децембра бити отворен подвожњак у улици Максима Горког, односно да ће бити завршено градилиште које је...

detaljnije
Post date: Uto, 21.11.2023 - 23:56

23.10. radovi idu dalje nesmanjenom brzinom, toplovodne cevi "nestale" sa svog mesta kod Lidla, što je dobar znak za sugrađane...

Post date: Pon, 23.10.2023 - 14:42
Post date: Pon, 09.10.2023 - 09:39
Custom Search