Voz Subotica – Segedin polazi 23. oktobra

Sub, 07.10.2023 - 13:35 -- nikola.tumbas

S nestrpljenjem se čekao polazak voza koji bi trebao da omogući putnicima da pređu granicu, bez višesatnog čekanja u kolini na graničnim prelazima

Polazak na koji se dugo čekalo, sada je već sasvim izvestan: 23. oktobra kreće prvi putnički voz između Subotice i Segedina. Potvrda je stigla sa najivšeg mesta, Peter Sijarto, mađarski ministar spoljne trgovine i spoljne politike na svom Fejsbuk nalogu je nakon sastanka sa predstavnicima Vlade Srbije napisao da Mađarsku i Srbiju i u doslovnom i u prenosnom smislu vezuje hiljadu niti, a da je jedna od njih i putnički saobraćaj na vozu Subotica - Segedin koji će krenuti 23. oktobra. Kako je naveo, cilj je da se ovim rastereti granični prelaz Horgoš – Reske kao  jedan od najopterećenijih graničnih prelaza u Evropi.

Železnički saobraćj između dva pogranična grada obustavljen je 2015. godine kada je mađarska zatvorila granice, zbog velikog talasa migranata, ali i do tada su bili malobrojni putnici koji su koristili ovu vrstu prevoza, koji je podrazumevao i presedanje, kada naši vozovi nisu ispunjavali EU standarde.

Obnova pruge započela je oktobra 2021. godine, a pre toga potpuno su uklonjene  šine postavljene još 1869. godine, kada je prvi voz stigao u Suboticu upravo iz pravca Segedina.

Za razliku od tada, sada je izgrađena pruga za projektovane brzine od 120 kilometara na čas za putnički i 80 kilometara na čas za teretni saobraćaj. Rekonstrukcija same pruge završena je pre roka, već avgusta 2022. godine krenuo je teretni saobraćaj ovom trasom, koja je bila neka vrsta premošćivanja u prevozu robe dok se gradi brza pruga Beograd – Budimpešta. Tada je već najavljeno da će putnički saobraćaj krenuti godinu dana kasnije, a upravo to je ono što je i najviše doticalo ovdašnje stanovništvo, a zanimanje za ovu temu raslo je srazmerno sa dužinom kolone vozila koja čekaju na prelaz u Mađarsku, na gotovo svim graničnim rampama sa susednom zemljom.

Otuda je pitanje granične kontrole u međudržavnom saobraćaju u vozu Subotica – Segedin postalo i ključno pitanje njegove efikasnosti i isplativosti. Jer da prevali 46 kilometara između dva grada elektrifikovanom vozu ne treba više od 40 minuta, ali ukoliko se na graničnu kontrolu bude čekalo nekoliko desetina minuta, tada nestaju sve prednosti brzog šinskog prevoza. Pitanje granične kontrole dugo se rešavalo, čak je Ištvan Pastor, predsednik SVM-a sugerisao našoj vladi da odbaci prvobitni predlog koji je stigao iz Mađarske, a koji je podrazumevao kontrolu i sa naše i sa mađarske strane, s tim da bi meštani iz pograničnih naselja, recimo Horgoša, morali prvo da doputuju do Subotice da bi prošli carinski i pasoški pregled, i onda ponovo seli na voz, prošli kroz Horgoš da bi stigli do Mađarske. Mada još nisu poznati svi detalji, na kraju je dogovoreno da će se obavljati jedinstvena kontrola putnika, u samom vozu.

Takođe, još nisu poznati detalji reda vožnje, ali koliko je za sada poznato prvi voz će krenuti iz Segedina. Saobraćaće po jedan voz iz Srbije i jedan iz Mađarske, a nastaviće i da saobraća šest teretnih međunarodnih vozova.

Po svemu sudeći, u prvi mah neće se iskazati ni sve tehničke mogućnosti nove železničke veze. Prema pisanju mađarske štampe, krajem juna izvođač radova je prekinuo sve poslove i napustio gradilište, da bi radovi bili nastavljeni u avgustu, a izvođač ima zadatak da pripremi stanice za prijem putnika. Mađarski mediji takođe izveštavaju da, prema sadašnjim podacima, još nisu završeni svi tehnički preduslovi na gornjim postrojenjima, nije ugrađena zaštita od buke, te će za sada umesto električnog voza saobraćati dizelke.

Inače, oni koji prvog dana vožnje na novoj železničkoj liniji krenu ka Segedinu, neka se ne nadaju kupovini po tržnim centrima.

Polazak voza između Subotice i Segedina upriličen je i na mađarski nacionalni praznik, u znak sećanja na taj 23. oktobar  1956. godine, kada su budimpeštanski učenici i studenti  izašli na ulice i otpočeli revoluciju koja je uguđena dve sedmice kasnije. Sa subotičke strane će takođe izostati praznični osećaj, dok se u sklopu izgradnje brze pruge Beograd – Budimpešta renovira i glavna železnička stanica, uređen je mali plato na teretnoj stanici kako bi putnici ipak negde mogli da se popnu i siđu sa vozova.

 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search