Чекамо воз, стижу путеви

Uto, 29.08.2023 - 09:05 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 

 Отварање подвожњака у продужетку Бајнатске улице прошло је без икакве званичне најаве, путари су само сконили препреке на улазу у подвожњак и омогућено је коришћење једне од тренутно најбоље уређение саобраћајнице. Са стране коловозних трака у делу подвожњака постоји и оградом одељен простор за бициклисте и пешаке. Додуше, радови су каснили неколико седмица, како се незванично може чути због неочекиваних тешкоћа на самом крају изградње. Ипак, на крају је град добио савремени пут у дужини од 1.325 метара и ширине коловоза 6,5 метара. Овај подвожњак иде испод будуће брзе пруге, а у оквиру овог пута изграђен је и кружни ток пречника 40 метара, као и повезни пут до Лошињске улице у дужини од 390 метара.

Нови подвожњак надовезује се на пре два месеца отворен и новоизграђени пут који повезује Лошињску улицу и Сенћански пут у дужини од око једног километра. Пут је такође ширине 6,5 метара, са кружним током који повезује овај пут са управо завршеним подвожњаком у Бајнатској улици. На овај начин, град је добио две велике саобраћајнице које пролазе испод брзе пруге Београд – Будимпешта, и што је још важније за становништво и теретни саобраћај, бржу и бољу везу од јужног дела града, односно од предграђа Александрово до источног дела града, односно даље до Палића. Ово ће свакако убрзати саобраћај, удаљавајући транзит од центра града, а значајно је да ће и теретни саобраћај бити измештен из центра јер два нова подвожњака отварају везу ка Јавним складиштима.

Министарство је обезбедило додатна средства за три пројекта за која је град сматрао важнима због повезивања инфраструктуре са источном и западном страном града. Један је измештање гасовода на траси код фабрике „Пионир“, други је формирање кружног тока на излазу из овог подвожњака и даље повезивање Лошињске улице и Сенћанског пута, чиме ће се створити могућност да се потпуно избегне теретни саобраћај у граду. Трећи пројекат односи се на изградњу кружног тока на силаску са Мајшанског моста, где се и сада свакодневно стварају гужве“ објаснио је Имре Керн, помоћник градоначелника Суботице, на почетку свих ових радова.

Изградња ова два подвожњака тек су прве назнаке промена у саобраћајној инфраструктури града коју доноси изградња брзе пруге Београд – Будимпешта. Суботичани су до сада имали прилике да упознају тежу страну ових радова. С обзиром да пруга пролази управо кроз центар града, радови на њој довели су до блокаде саобраћаја у делу улице Максима Горког, чиме је град практично пресечен на свој источни и западни део. Изградњом ових нових подвожњака делимично је олакшано кретање са једног на други део града.

Радови у центру града подразумевају да се поред постојећег подвожњака, који није срушен како се не би прекинуо транспорт на прузи Суботица – Сегедин, осим што ће постојећи бити обновљен, гради и нови подвожњак управо за брзи воз. Суботичани који пешачком пасарелом прелазе из једног у други део града могу да прате о којем обиму радова је реч. Овде се градитељи и тркају са временом, јер не само што је обећано да ће ову деоницу завршити до краја године, како би могли да пређу на друге подвожњаке и надвожњаке у граду, већ им темпо рада диктира и грејна сезона, и у земљу морају да положе цеви топловода до 1. октобра, како се не би догодило да пола града остане без грејања.

Градске власти уверавају да тек када се до краја године оспособи ова централна градска саобраћајница са новим подвожњаком од хотела „Патриа“ до „Лидла“ грађевинци ће прећи на нове локације, а то је рушење дотрајалог и изградња новог надвожњака Мајшански мост који сада служи као једна од главних спона између два дела града. Код подножја моста биће формиран и кружни ток, а одатле ће пут који је ишао преко пруге, сада у Косовској улици непуних сто метара даље „заронити“ испод пруге. Осим тога, очекује се и сређивање подвожњака код фабрике „Пионир“, који је практично у ширем центру града.

Осавремењавање железничке инфраструктуре након 150 година истиче се као један од највећих инфраструктурних пројеката у града, али дефинитивно оно што већ сада мења град и услове у њему није обећање бржег и удобнијег путовања возом између две престонице, већ прилагођавање и осавремењавање путне мреже града.

 

 

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

A grafit će te teško primetiti. Nalazi se na zidu iznad propusta, ispod brze pruge, za otpadnu vodu kanalizacije koja teče ka prečistaču...

Post date: Pon, 27.11.2023 - 16:25

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

(Градски Секретаријат за комуналне послове, енергетику и саобраћај)

Обавештавају се грађани, да ће, због радова на реконструкцији и модернизацији пруге Београд – Нови Сад - Суботица - државна граница (Келебија) „Инфраструктура железнице Србије“ у складу са Саобраћајним пројектом организације друмског саобраћаја у току извођења радова – подвожњак на km 176+274 пруге – фаза 2, на државном путу IIA реда број 100 на km 28+310.00 који је у надлежности управљача пута ЈП „Путеви Србије“, доћи до обуставе саобраћаја на раскрсници улица Максима Горког, Јована Микића, Папа Пала и Сегедински пут.

Саобраћај ће бити обустављен на период од десет дана почевши од 25. новембра 2023. године, од седам часова.

 

SAOPŠTENjE ZA...

detaljnije
Post date: Sub, 25.11.2023 - 19:08

Очекује се да мађарска страна свој део пруге заврши током 2025. године што би значило да постоји брза железничка линија од Београда до Будимпеште у 2026. години

До краја 2024. године биће изграђена брза пруга Суботица – Београд, и након неколико месеци тестирања пруге кренући и путнички саобраћај. На тај начин раздаљина од око 200 километара између Суботице и Београда биће савлдана за сат и 10 минута, рекао је Горан Весић, министар саобраћаја, инфраструктуре и телекомуникација.

Министар Весић најавио је и оно што Суботичане највише занима, а то је да ће до краја децембра бити отворен подвожњак у улици Максима Горког, односно да ће бити завршено градилиште које је...

detaljnije
Post date: Uto, 21.11.2023 - 23:56

23.10. radovi idu dalje nesmanjenom brzinom, toplovodne cevi "nestale" sa svog mesta kod Lidla, što je dobar znak za sugrađane...

Post date: Pon, 23.10.2023 - 14:42
Sinoćni snimak

Od kada će tačno radijatori biti topli u domovima sugrađana još se ne može znati jer sve zavisi od završetka radova na novom podvožnjaku u centru grada.

Ovom neuobičajeno dugo i toplo Miholjsko leto svima prija, a verovatno mu se najviše raduje onih blizu 11 hiljada korisnika „Subotičke toplane“. Razlog za to svakako nije u umanjenju njihovih računa za potrošnju, već je neizvesno kada će uopšte početi sa grejanjem njihovih domova.
Izgradnja brze pruge Beograd – Budimpešta u velikoj meri izmenila je život u gradu. Pruga prolazi kroz centar grada i i zbog radova od početka leta  delimično, a od 1. jula i u potpunosti je prekinuta direktna veza između istočnog i zapadnog dela grada zbog gradnje podvožnjaka u samom centru. U međuvremenu,...

detaljnije
Post date: Pon, 16.10.2023 - 08:33
Custom Search