Dodatni radovi na Narodnom pozorištu izmenili ugovor

Pet, 18.08.2023 - 22:49 -- nikola.tumbas

Radovi na 8/2 fazi, čijim završetkom pozorište može da bude u funkciji aneksima ugovora uvećani su za oko 30 miliona dinara.

U poslednja dva meseca potpisana su tri aneksa Ugovora sa izvođačima na nastavku adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje Narodnog pozorišta, čime je početna vrednost radova uvećana za oko 30 miliona dinara.

Posao na poslednjoj, završnoj 8/2 fazi kada je u pitanju teatarski prostor poveren je krajem prošle godine konzorcijumu preduzeća koji predvodi SMB gradnja iz Subotice, a uključene su još i firme „Rotel“, takođe iz Subotice, ARJ „Tehnolodži“ iz Novog Sada, „Tehnosektor“ iz Kragujevca i „Svetlost teatar“ iz Beograda. Za posao čija je procenjena vrednost bila 962,5 miliona dinara, oni su dali nešto nižu ponudu od 962,4 miliona dinara.

Prvi aneks, odnosno izmena izvođačkog ugovora potpisan je 19. juna na iznos 5,949 miliona dinara bez PDV-a. U obrazloženju se navodi da je „tokom izvođenja radova došlo (je) do pojave podzemne vode u podrumskom delu objekta koje iziskuje izvođenje dodatnih radova na sanaciji curenja vode na evidentiranim delovima konstrukcije.“ Takođe se kaže da ukoliko bi se naručilac, grad Subotica opredelio za promenu izvođača radova to bi prouzrokovalo značajno povećanje troškova, te je aneks potpisan sa postojećim izvođačima.

Inače, problem pojave podzemnih voda u zgradi budućeg teatra nije nov. Još 2019. godine tadašnjem izvođaču sedme i 8/1 faze produžen je ugovor na dodatnih 60 dana kako bi im se ostavilo vreme da uklone vlagu iz podruma. Prema navodima upućenih, tada je iz neblindiranih otvora za lift podrumske prostorije budućeg teatra poplavilo oko pola metra podzemnih voda.

Nije poznato da li se i četiri godine kasnije, izvođači bore sa istim problemom, ali je evidentno da je aneks ugovora načinjen upravo zbog pojave vode u podrumskom delu objekta.

Cena troškova radova na Narodnom pozorištu ponovo je korigovana 5. jula za dodatnih 2.718 miliona dinara, bez PDV-a, ali sada razlozi nisu nisu navedeni osim opštih potreba za dodatnim radovima.

Poslednja izmena načinjena je 10. avgusta na iznos od 20,5 miliona dinara, te sada adaptacije, rekonstrukcija i dogradnja Narodnog pozorišta u 8/2 fazi košta 991,648 miliona dinara bez PDV-a. Ni u ovom slučaju nije dato obrazloženje osim opštih navoda da je reč o dodatnim radovima bez kojih se ne mogu izvršiti ugovoreni poslovi.

Prilikom nedavnog boravka u Subotici, Igor Mirović, predsednik  Pokrajinske vlade na pitanje „Politike“ o ovim dodatnim radovim ai izvorima njihovog finansiranja kazao je da će upravo održati radni sastanak u Gradskoj kući u sa svim zainteresovanim stranama.

„Imali smo već jedan radni sastanak pre 30 dana kada smo neke stvari korigovali, i odredili prioritete, a imaćemo i naredni sastanak sredinom septembra i tako ćemo raditi dok ne otvorimo pozorište“ rekao je Mirović i rekao da je moguće da će zbog nabavke scenske opreme ipak doći do prekoračenja rokova.

„To je normalno u nabavci opreme, radi se o uvozu, i sigurno ćemo tolerisati prekoračenje od nekoliko nedelja, ali radimo da na tome da zaista, u narednim mesecima pustimo pozorište u funkciju, i da ćemo već početkom naredne godine tu prisustvovati izvođenju predstava“ najavio je Mirović.

Okončanjem 8/2 faze nije obuhvaćen komercijalni prostor u prizemlju Narodnog pozorišta kao ni  koncertna sala, ali nezavisno od toga pozorište bi po završetku radova moglo da bude u funkciji i da se izvode predstave. Rekonstrukcija, adaptacija i dogradnja Narodnog pozorišta započela je 2007. godine i do 2016. godine u ove radove uloženo je 950 miliona dinara. Od tada, računajući i ovu poslednju fazu, uloženo je nešto preko 2,5 milijarde dinara.
 

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

По уговору у наредних осам месеци треба да буду завршене све просторије унутар талијиног храма како би у њега могли да се уселе и глумци и техника.

Реконструкција Народног позоришта у Суботици траје од 2007. године.

Да ли ће ова година бити кључна за завршетак реконструкције Народног позоришта у Суботици? Покрајинска и градска власт тврде да хоће, јер је управо у Градска управа Суботице закључила уговор о јавној набавци са компанијом „СМБ градња“ о извођењу радова на 8/2 фази, уједно и последњој фази у процесу реконструкције, адаптације и доградње Народног позоришта.
За ову, последњу фазу радова обезбеђено је 1,154 милијарде динара, а Влада Србије је изградњу суботичког театра, која иначе тече од 2007. године, прогласила пројектом од националног значаја.

... detaljnije
Post date: Pet, 10.02.2023 - 13:09

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и градоначелник Стеван Бакић присуствовали су данас, у Зеленој сали Градске куће, потписивању Уговора о јавној набавци извођења радова на наставку адаптације, реконструкције и доградње зграде Народног позоришта у Суботици – VIII/2 фаза, између Градске управе Града Суботице и компаније „СМБ градња“. У име Градске управе Града, као наручиоца, Уговор је потписала начелница Градске управе Марија Ушумовић Давчик, док је у име „СМБ градње“, као извођача, уговор потписао директор те компаније Предраг Петричевић.

Градоначелник Бакић је, тим поводом, изјавио да укупна вредност радова за VIII/2 фазу износи нешто више од милијарду и 154 милиона динара.

Средства  за ову...

detaljnije
Post date: Čet, 09.02.2023 - 17:57

Nezadovoljni na tenderu za radove na subotičkom pozorištu traže zaštitu prava
Zaustavljaju se aktivnosti na nastavku radova na Narodnom pozorištu do odluke Kancelarije za javne nabavke.

Konzorijum preduzeća koje predvodi firma „Modulor“ iz Beograda, podnela je zahtev za zaštitu prava ponuđača na odluku Gradske uprave da radove na završetku zgrade Narodnog pozorišta vredne 1,154 milijarde dinara poveri konzorcijumu koji predvodi subotičko preduzeće „SMB gradnja“.

Na tenderu za nastavak adaptacije, rekonstrukcije i izgradnje zgrade Narodnog pozorišta, ponudu je podnelo i preduzeće „Modulor“, zajedno sa preduzećima „Omorika Montenegro“ iz Meljina, FMS Kvart iz...

detaljnije
Post date: Uto, 13.12.2022 - 11:09

Ovu smelu informaciju izrekao je predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović tokom današnje posete našem gradu kojom prilikom je predao gradonačelniku aneks ugovora kojim se obezbešuje nastavak radova na rekonstrukciji narodnog pozorišta.

**

U nastavku prilagođeni tekst sa www. subotica.rs

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Stevan Bakić, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bjelić i direktor Uprave za kapitalna ulaganja Miloš Maletić, obišli su zgradu Narodnog pozorišta u Subotici. Igor Mirović je, nakon što je gradonačelniku Bakiću uručio aneks Ugovora o...

detaljnije
Post date: Uto, 13.09.2022 - 21:47

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka za kulturu i informisanje Maja Gojković posetila je danas Suboticu, gde je zajedno sa gradonačelnikom Stevanom Bakićem, nakon radnog sastanka u Gradskoj kući, obišla zgradu subotičkog Narodnog pozorišta i tom prilikom istakla da je Ministarstvo spremno da pomogne završetak radova i da će, ako se svi fokusiramo na ovu investiciju, radovi na izgradnji ovog objekta biti okončani 2023. godine.

Ministarka Gojković je izjavila da izgradnja zgrade subotičkog Narodnog pozorišta, u koji je tokom proteklih 15 godina uloženo više od dve milijarde dinara, više nije stvar lokala i jednog grada, već da je to projekat od nacionalnog značaja.

...

detaljnije
Post date: Pon, 14.03.2022 - 17:09
Custom Search