Dan dužijance - deo IV

Sre, 16.08.2023 - 15:30 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Dan dužijance
Dan dužijance

Пригодним програмом на суботичком централном градском тргу, вечерас је свечано обележен један од четири национална празника буњевачке националне мањине – „Дан Дужијанце“. На бини која је представљала импровизовани салаш, овогодишњи бандаш и бандашица, Нина Кујунџић и Никола Скендеровић, предали су хлеб од новог жита председници Националног савета буњевачке националне мањине (НСБНМ) др Сузани Кујунџић Остојић која је, потом, хлеб од новог жита предала градоначелнику Суботице Стевану Бакићу, у знак захвалности за све што чини за Буњевце.

Све што волимо, још је веће ако делимо с другима. Зато ћу и ове године крух предати нашем градоначелнику Стевану Бакићу. А за чега друго, него за ’Буњевачку кућу’“, рекла је, том приликом, Сузана Кујунџић Остојић.

Уз изражавање захвалности на хлебу који је примио, градоначелник Бакић је, обраћајући се присутнима, подсетио да је „Дужијанца“ – велика светковина на крају жетве – настала у салашарским породицама овдашњих вредних и марљивих људи.

Радећи тежак паорски посао на њиви, они су настојали да га обаве што је могуће боље, да би њихов труд био награђен добрим родом. Како нису могли да утичу на време, често су се молили Богу и окретали главу у небо да га умилостиве да им помогне да сачувају род и обезбеде хлеб за своју породицу“, казао је Бакић.

Додао је да је познато и да поштовање хлеба код Буњеваца почива на првој молитви коју науче, али да се примењује не само у молитви, већ и многим другим животним приликама.

Тесну повезаност обичаја и вере увидео је Блашко Рајић, жупник цркве Светог Рока, у Суботици, који је 1911. године обележавање породничне, салашарске дужијанце пренео под сводове цркве. Према његовој замисли, 15. августа те године, на Велику Госпојину, тридесетак коњаника је на свечан начин из поља допратило венац исплетен од житног класја у цркву Светог Рока, а изабрани бандаш и бандашица су – на светој миси захвалници посвећеној довршетку жетве – предводили све који су у оквиру ове светковине дошли да се захвале и одуже Богу. На тај начин, свештеник Блашко Рајић је увео овај народни обичај у свет грађанства и литургије“, подсетио је градоначелник Бакић.

Истакао је да о томе колико је „Дужијанца“ значајна за буњевачку заједницу сведочи и чињеница да је Национални савет буњевачке националне мањине управо овај обичај, који у себи носи свечарски и духовни карактер, прогласи за свој национални празник.  

Искористио бих ову прилику да напоменем да је Град Суботица током протекле три године заиста много урадио на очувању културе, обичаја и традиције Буњеваца. И да нагласим да сам поносан на чињеницу да је буњевачки језик и писмо, поред српског, мађарског и хрватског језика и писма, почетком маја 2021. године ушао у равноправну службену употребу на територији нашег града“, рекао је Бакић.

Он је казао да се за Суботицу, у којој се негује богат спектар различитости, може рећи да се та различитост вреднује као предност, а не „као нешто што нас дели и раздваја”.

И управо та наша посебност представља полугу заједништва и просперитета Суботице. Зато често и подвлачимо да су грађани различите вере, нације, језика и културе највеће богатство нашег града“, истакао је Бакић.

Буњевци, напоменуо је, већ четири века живе на овим просторима.

Пролазећи кроз тешка историјска искушења и суочавајући се са бројним оспоравањима која су, чињеница је, остављала и ожиљке, они су свест о својој посебности задржали и у периодима кад није било могућности да се та свест јавно изражава. Њихово право је да чувају своју посебност, културни идентитет, историјско наслеђе, фолклор. И да увек поносно истичу да су Буњевци“, подвукао је Бакић.

Навео је како ће „Дужијанца“, с обзиром на то да ова година протиче и у знаку обележавања двадесете годишњице постојања и рада Буњевачког националног савета, тим поводом, поред Суботице и Новог Сада, бити организована и у Београду.

У оквиру тог првог представљања ове манифестације у нашој престоници, у недељу, 20. августа, предвиђено је да се хлеб од новог жита преда председнику Републике Србије Александру Вучићу. Поздрављам ту одлуку организатора ’Дужијанце’. И тај знак пажње, захвалности и поштовања, јер захваљујући, пре свега, председнику Вучићу наша држава Србија је била, а и остаје посвећена заштити и континуираном унапређењу индивидуалних и колективних мањинских права“, нагласио је Бакић.

Додао је да је у нашој земљи, када је реч о мањинским правима, националним мањинама обезбеђен највиши ниво права у култури, информисању, службеној употреби матерњег језика и свим другим сегментима друштвеног живота.

Уверен да ћемо се и у годинама пред нама радовати сусретима попут вечерашњег, буњевачкој заједници још једном упућујем срдачне честитке поводом националног празника – ’Дана Дужијанце’.  Град Суботица ће, извесно је, и убудуће пружати снажну подршку и бити чврст ослонац у очувању националног идентитета како буњевачке, тако и свих других националних заједница на територији нашег града”, поручио је градоначелник Стеван Бакић.

Председница НСБНМ др Сузана Кујунџић Остојић је казала да је, размишљајући о томе шта је то слично између Буњеваца и Дужијанце и шта је то слично са зрном од којег је направљен „тај крув којег толико волимо, којег носимо у цркву Богу којем се молимо“, то можда „управо тај мрак у коме је посађено зрно”, као и мрак у којем су неки хтели да Буњевцу буду.

И изникли смо. И поново смо ту. И нашу Суботицу можемо с поносом звати Варош Субатица. И диванимо нашим језиком и кажемо с поносом да смо Буњевци. Вечерас, овако колико нас има овде на тргу, показујемо колико нам је важна ’Дужијанца’ и колико се око ње вековима окупљамо. И током тих векова пуно тога памтимо, али ретко памтимо овако добро које смо добили у протеклих неколико година. И зато велико хвала и нашем градоначелнику, велико хвала и Покрајини и Републици Србији у којој живимо. Наредних дана ’Дужијанцу’ ћемо представити у Новом Саду, а затим ћемо тај наш обичај први пут у историји откад смо овде представити и у Београду“, нагласила је др Сузана Кујунџић Остојић.

Централна свечаност поводом обележавања буњевачког националног празника „Дан Дужијанце”, којој је претходио низ културних манифестација, почела је у понедељак 14. августа, изложбом најлепшег хлеба и изложбом археолошких предмета „Од њиве до крува“ – Војвођански музеј Нови Сад, у вестибилу Градске куће. Прослава је настављена вечерас, Мисом захвалницом у Цркви Узвишења Светог Крижа, свечаним дефилеом учесника, полагањем цвећа на бисту Блашка Рајића и пригодним програмом који је завршен Бандашициним колом, на централном градском тргу.

Организатор манифестације била је Установа културе „Центар за културу Буњеваца“. 

 

Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Na kraju obeležavanja Dana dužijance zaigralo se bandašicino kolo.

Post date: Sre, 16.08.2023 - 16:00
Post date: Sre, 16.08.2023 - 15:50

Posle mise zahvalnice učesnici Dana dužijance se skupljaju u vestibilu Gradske kuće

Post date: Sre, 16.08.2023 - 14:30
Post date: Sre, 16.08.2023 - 14:22

Misa zahvalnica koju je vodio vlč. Nebojša Stipić držana je u Crkvi Uzvišenja Svetog Križa

Post date: Sre, 16.08.2023 - 11:43
Custom Search