Bunjevci proslavili nacionalni praznik „Dan Velikog prela“ deo I

Pet, 03.02.2023 - 09:22 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Stevan Bakić stiže na Dan velikog prela
Stevan Bakić stiže na Dan velikog prela
Početak programa
Početak programa
Milan Micić
Milan Micić
Stevan Bakić
Stevan Bakić
Suzana Kujundžić Ostojić
Suzana Kujundžić Ostojić

Proslava u znaku jubileja

Sećajući se prvog javno održanog Velikog prela 1879. godine, ali i uživajući u pravima koja imaju danas u Srbiji i koja institucionalno uživaju dvadeset godina, Bunjevci su u četvrtak. 2. februara, na Marin, proslavili nacionalni praznik – „Dan Velikog prela“.

Večerašnje Prelo pravimo povodom dvadeset godina postojanja Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine. Za istoriju je to kratak period, a za ljudski život sasvim solidan. Kada se pogleda šta smo uradili za bunjevačku zajednicu, mislim da smo svi zajedno uradili mnogo. Krenuli smo od jedne velike nule, a stigli smo do ove večeri, u kojoj je puna sala onih koji su dali doprinos da sve ovo izgleda kako jeste. Imamo sada bunjevačke medije, bunjevački jezik u školama, sačuvane naše običaje... Mnogi su se na početku pitali – „Ko su ti Bunjevci?“. Sigurna sam da danas, od severa do juga Srbije znaju ko su Bunjevci, pa i mnogo šire. Ono što je ostalo da se uradi jeste da sve ove temelje koje smo postavili učvrstimo, da gradimo dalje i budemo, kako smo uvek i govorili, isti kao i sve druge zajednice – istakla je dr Suzana Kujunudžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, te je dodala:

Iako živimo u modernom dobu, i dalje ne postoji ništa draže jednom ljudskom biću nego da sedi u društvu, da se zabavlja, i to je inicijalno bio početak prela po kućama. Mi se i dalje družimo, i kroz ta druženja pokazujemo zajednici i svima druga da postojimo, da se borimo za identitet.

Među gostima su bili i predstavnici Repulike, Alma Rizvanović, posebna savetnica ministarka kulture i informisanja, te Milorad Veljović, izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Srbija poštuje svaku nacionalnu manjinu, a drago mi je da takav status imaju i Bunjevci. Naša Srbija želi da bude svakome prijatelj, bez obzira na nacionalnu pripadnost ili veroispovest – a Bunjevci su narod koji poštuje svoju tradiciju, ali i svoju državu – Srbija će se na tome odužiti, Srbija je pravi primer u poštovanju svih prava, kao što je danas i Subotica primer poštovanja prava nacionalnih manjina – naglasio je Veljović.

Okupljene je pozdravio i dr Milan Micić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu i informisanje, ali i generalni sekretar Matice srpske, koji je Bunjevcima čestitao nacionalni praznik i dodao:

Moram da izrazim i zadovoljstvo što sam među vama i što uživam u vašem gostoprimstvu u vašoj ljudskoj toplini i energiji.

Okupljene je pozdravio i Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice. On je istakao kako je u proteklom periodu lokalna samouprava imala fantastičnu saradnju sa NSBNM, te je naglasio:

Maj 2021. godine ostaće zlatnim slovima upisan u istoriji bunjevačke zajednice i Subotice, jer je tada bunjevački jezik ravnopravno uveden u javni život Subotice i njenih građana. Bunjevački jezik je, pored srpskog, mađarskog i hrvatskog, postao četvrti službeni na teritoriji našeg grada. Ako je iko to zaslužio, to je sigurno bunjevačka zajednica koja je dala ogroman doprinos Subotici, ali i Srbiji. Grad Subotica će i u budućnosti davati ogromnu podršku, pa i ovaj skup šalje poruku negovanja bunjevačke posebnosti, i uvek ćete imati jednaka prava kao ostale nacionalne zajednice koje žive i rade na teritoriji Grada Subotice.

Gradonačlenik je istakao kako je Srbija posvećena zaštiti i unapređuju pojedinačnih i kolektivnih prava nacionalnih manjina, te da će tako biti i dalje.

Lokalna samouprava je krajem 2022. godine opredelila sredstva NSBNM za rešenje jednog velikog problema – da se obezedi adekvatan prostor za okupljanje, rad, stvaranje. Reč je o sredstvima u iznosu od 4 miliona dinara za kupovinu „bunjevačke kuće“. Želja mi je da se što pre vidimo tamo kako bismo proslavljali uspehe i rezultate vašeg rada.

Kako je to i običaj, izabrana je i najlepša preljska pesma, a žiri je ovoga puta nagradio stihove pesme „Nek se divani“, Alise Prćić Vukov. Prisutni su mogli da uživaju i u tradicionalnom izboru najlepše prelje, a prijavilo se petnaest kandidatkinja. Kroz saradnju stručnog žirija i gostiju prela za najlepšu je izabrana Sara Švraka, prva pratilja je bila Milica Saulić, a druga Martina Vojnić Hajduk.

Velika mi je čast što sam izabrana za najlepšu prelju. Nisam ovo očekivala, sada se osećam sjajno, prelepo, ali i zbunjeno – istakla je Sara Švraka, inače i članica Kulturno-umetničkog društva železničara „Bratstvo“.

 

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Večera i veselje u nastavku...

Post date: Pet, 03.02.2023 - 17:52

Izbor prelje i tombola

Post date: Pet, 03.02.2023 - 11:37

Detalji sa skeča...

Post date: Pet, 03.02.2023 - 11:32
Custom Search