Promocija knjige o Bunjevcima

Sre, 22.09.2021 - 15:00 -- nikola.tumbas

U utorak, 21. septembra, u čitaonici Gradske biblioteke, održana je promocija knjige „Bunjevci – odabrani tekstovi iz mađarske stručne literature o istoriji, naseljavanju i etnologiji Bunjevaca od prve polovine 19. veka do 1918. godine”, iza koje kao izdavači stoje Ustanova kulture „Centar za kulturu Bunjevaca“ i Matica srpska.

O knjizi su govorili Dragan Rokvić, direktor Gradske biblioteke, Suzana Kujundžić Ostojić, upravnica Ustanove kulture „Centar za kulturu Bunjevaca”, Leda Šiling, etnolog Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika Subotica. Biljana Sikimić, naučni savetnik Balkanološkog instituta SANU i Bogdan Šekarić, muzejski savetnik, etnolog Muzeja Vojvodine.

Kako su složili, reč je o značajnom izdanju, kako za Bunjevce, tako i za razumevanje istorije Vojvodine, odnosno specifičnih odnosa zajednica koje vekovima žive na istom prostru. Takođe, izdanje je značajno za Bunjevce u Mađarskoj koji se bore za svoj status, a to što je knjiga dvojezična, odnosno što donosi faksimile originalnih zapisa, ona je još vrednija.

Mnoge stvari koje su bila zaboravljene, sada su zalebdele među nama i verujem da će knjiga biti zanimljiva svima koji će je čitati. Ova knjiga će biti „kamen temeljac“ našim Bunjevcima u Mađarskoj, ali i nama u Srbiji – istakla je dr Suzana Kujundžić Ostojić, upravnica UK „Centar za kulturu Bunjevaca“, te je najavila nastavak, odnosno nova izdanja koja će govoriti o istoriji Bunjevaca.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search