Gradonačelnik Bakić otvorio 16. „Festival bunjevački ila“

Sub, 28.08.2021 - 15:36 -- nikola.tumbas

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić otvorio je danas u Bajmoku 16. „Festival bunjevački ila“ koji se održava u sklopu manifestacije „Dani bunjevačke kulture“. Otvaranju ove tradicionalne svečanosti prisustvovala je predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta dr Suzana Kujundžić Ostojić, pomoćnik gradonačelnika Marko Marić, član Gradskog veća zadužena za obrazovanje i kulturu Milanka Kostić, predsednik Bunjevačkog kulturnog centra Bajmok Stevan Bešlić, počasni predsednik Branko Pokornić i mnogobrojni učesnici i gosti.

Otvarajući ovaj Festival gradonačelnik Bakić istakao je da je ova manifestacija postala  tokom proteklih 16 godina, zaista prepoznatljiva, kako u etnološkom i identitetskom smislu, tako i u turističkom.

“Opšte je poznato da je kuhinja uvek bila mala radionica kulture tako da su svi učesnici ove manifestacije čuvari i promoteri svoje nacionalne kulture i svog nacionalnog identiteta“, naglasio je Stevan Bakić.

Uz kvalitetnu kulinarsku ponudu, organizatori već godinama ovde prikazuju i važna svedočanstva o znamenitim Bunjevcima, ljudima koji su mnogo učinili za svoj narod. Tako je ove godine posvećen film Antušu Gabriću, koji je decenijama, preko Radio Beograda, celu zemlju upoznavao sa tradicionalnom muzikom svog naroda i svog zavičaja, rekao je Bakić.

Grad je ove godine, moram da istaknem, u dogovoru sa Bunjevačkim nacionalnim savetom doneo jednu jako važnu odluku,  upravo da trud Antuša Gabrića i velikog broja pripadnika  bunjevačkog naroda, znamenitih  kulturnih delatnika ne bi ostao uzaludan, doneo odluku o uvođenju bunjevačkog jezika kao službenog na  teritoriji grada Subotice.“, podsetio je Bakić.

On je istakao da je izuzetno ponosan na tu važnu odluku, i naročito na stepen saglasnosti koji je postignut u Skupštini i u gradu Subotici.
Očuvali smo bunjevački jezik i dali priliku da se usavrši i afirmiše i sa tom odlukom dokazali smo postojanje bunjevačkog naroda skoro tri i po veka na prostorima grada Subotice. Želim vam da uživate u gastronomskim specijalitetima bunjevačkog naroda, da ovaj Festival nastavi da traje i da afirmiše bunjevačku kulturu i identitet“, poručio je Bakić.   

Predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta  dr Suzana Kujundžić Ostojić zahvalila se gradonačelniku što im je pružena mogućnost da Bajmok danas postane Bajmak
Uživajte u ovom šarenilu, ukusa, kulture i svega onoga što postoji u ovoj našoj lepoj Subotici, Bajmoku gde se ova jela dugo kuvaju, spremaju i da dogodine ovakve manifestacije budu još brojnije, da se rešimo epidemije i procvetamo mi Bunjevci i svi oko nas onako u pravom svetlu“, rekla je dr Suzana Kujundžić Ostojić.
A na Festivalu bunjevačkih ila osim bogatog kulturnog programa  na tridesetak štandova je bilo raznog jela i pića, od tarane do raznih paprikaša, kotlića, slatkih gurmanluka što je za ljubitelje dobrog zalogaja bio odličan gastronomski praznik.

 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search