Svečana akademija povodom 20-te godišnjice ZU Slavonija i Baranja Subotica

Pon, 17.02.2020 - 16:53 -- nikola.tumbas

SVEČANA AKADEMIJA POVODOM 20-TE GODIŠNJICE NAJSTARIJEG ZAVIČAJNOG UDRUŽENJA”SLAVONIJA I BARANJA” SUBOTICA, SEVERNOBAČKOG OKRUGA U AP VOJVODINA, REPUBLIKA SRBIJA

 

DEČJE POZORIŠTE SUBOTICA BILO DUPKE PUNO ZA DAN DRŽAVNOSTI REPUBLIKE SRBIJE U NAJVEĆEM GRADU NA SEVERU AP VOJVODINE I REPUBLIKE SRBIJE

 

Dolazak brojnih gostiju iz regije Slavonija i Baranja, Hrvatska, na proslavu Dana državnosti Republike Srbije i na obeležavanje dvadesetogodišnjice formiranja Zavičajnog udruženja “Slavonija i Baranja” u Subotici bio je jako dobro organizovan. Najpre je delegaciju iz susedne države primio gradonačelnik Subotice Bogdan Laban sa svojim saradnicima, a na skupu je sa Srđanom Jeremićem, predsednikom Zajedničkog veća srpskih opština iz Vukovara potpisan protokol o zajedničkom saradnji na više polja. Devojkama i mladićima iz Slavonije i Baranje, koji su došli ovde igrati folklore na svečanu ekademiju u Dečje pozorište Subotica se naročito svidela Gradska kuća u Subotici,a o samoj igradnji I izgledu najlepše zgrade u Subotici im je održano jednočasovno predavanje. Gosti su potom otišli na zajednički ručak u restoran “Spartak” Subotica i onda su im domaćini pokazali sam grad gde su oduševljeno sve posmatrali. Od 16 časova je započela svečana akademija u Dečjem pozorištu Subotica, gde su svoje folklorne igre pokazali devojke I mladići iz KUD-Ostrovo iz istoimenog mesta, koje se nalazi između Osijeka i Vinkovaca, ali i dva društva iz Belog Manastira :KUD ”Jovan Lazić” i KUD “ Čuvari tradicije Baranjskih Srba”. Goste u Sali je napre pozdravio predsednik ZU”Slavonija I Baranja” Subotica mr Stevan Bošnjak, koji je između ostalog rekao:

 

Ponosni smo što čuvamo našu kulturu,običaje i što ne zaboravljamo naša mesta gde smo rođeni I zavičaj nam je uvek u srcu. Mi smo ovde u Severnobačkom okrugu AP Vojvodine formirani pre dvadeset godina, danas proslavljamo tu u ovoj sali lep jubilej i srećni smo što su nam u goste došli prijatelji i zemljaci iz naše Slavonije i Baranje u susednoj državi Hrvatskoj. Interesovanje za ovaj kulturni događaj je bilo jako veliko, mnogi zainteresovani nisu mogli ući u ovu salu, jer je ona bila dupke puna. To sve potrđuje da dobro radimo zamišljeni plan rada, a posebno nam je danas drago što ovde jedini u Subotici obeležavamo i Dan državnosti Republike Srbije. Da stvar bude lepša ovde se na ovom skupu podsećamo da se pre 115 godina rodio u mestu Kućanci kod Podravske Slatine I Donjeg Miholjca u Slavoniji rodio naš blaženopočivši Patrijarh Srpski Pavle, koji je sahranjen porti Manastira Rakovica u Beogradu.Mi smo pobornici ideje o evropskim odnosima mira, saradnje i života dostojnog svakog čoveka, smatramo da se svi moramo okrenuti dobrosusednim odnosima između Hrvatske i Srbije, jer Evropska unija je tako koncipirana da sve narode I države organizuje bez zaustavljanja na graničnim prelazima, a otvara privrednu, naučnu i svaku drugu saradnju. Sve uvek započinje sa kulturnom i sportskom saradnjom I mi kao najstarije zavičajno udruženje u AP Vojvodini idemo tim putom da širimo ljubav,poštovanje I zajedništvo naroda sa prostora Jugoistočne Evrope - rekao je između ostalog mr Stevan Bošnjak, dipl. agronom, danas penzioner, a nekada jedan od uspešnih direktora u PIK-u “Agrokombinat” Subotica. Na bini se zatim pojavio zamenik gradonačelnika Vukovara Srđan Milaković, koji reče:

Meni je izuzetno drago što sam danas gost u vašem prelepom gradu Subotica i danas se tokom boravka u najvećem gradu na severu AP Vojvodine ne mogu nagledati tih lepih starih zgrada, ljudi su ovde jako ljubazni, lepo se osećamo ovde, ručak u restoranu nas je zaista približio i tvrdim da ćemo sve učiniti da se naša buduća saradnja u kulturi, sportu i privredi izdigne na potreban nivo, jer je to interes i Hrvatske i Srbije. Evropska unija spaja narode I meni je danas puno srce kad vidim ovde svu ovu mladost na proslavi I obeležavanju slave Sretenje Gospodnje - deo je priče za prisutne u Sali Dečjeg pozorišta Subotica, koja je bila od dogradonačelnika Vukovara Srđana Milakovića.

- Pozdravljam sve građane Subotice, a posebno naše zemljake, koji su ovde stigli iz Baranje, jer sam predsednik Veća srpske nacionalne manjine Županije Osječko- Baranjske i vodim kao predsednik KUD”Prosveta” Beli Manastir.Nemam reči za naše gostoljubljive domaćine, koji su nas veličanstveno dočekali, hvala gradonačelniku Bogradanu Labanu i njegovim saradnicima iz Gradske kuće Subotica, ali i svima iz Zavičajnog udruženja “Slavonija I Baranja” Subotica, koji su obeležavajući dvadesetogodišnjicu svog postojanja sve ovo pokrenuli i izdigli na visok nivo. Posebno se zahvaljujemo našem bivšem stanovniku iz Belog Manastira Igoru Preradoviću, koji je otišao iz Baranje jako mlad, danas je on poslovni čovek, roditelj, suprug i osoba, koja nikada neće zaboraviti svoj zavičaj.

- Naši prijatelji, zemljaci, verujući naš narod u Severnobačkom okrugu AP Vojvodine su nas oduševili danas, jer ih nismo dugo videli, otišli su neki odavno, a neki u toku ratnih godina i nastanili se u prelepoj Subotici, Bačkoj Topoli, Somboru, Malom Iđošu, Kikindi, Novom Sadu, Bačkoj Palanci I drugim mestima. Poslali su nam poziv da budemo gosti na proslavi njihove slave, dvadesetogodišnjice formiranja i proslavi Dana državnosti Srbije. Rado smo se odazvali, po prvi put ovde je bio iguman Pavle Radusinović iz SPC Manastira Slavonska Orahovica i ja kao Arhijerejski namesnik SPC Eparhije Slavonske iz Pakraca. Došli smo ovde sa blagoslovom Episkopa Slavonskog gospodina Jovana iz Pakraca. Inače sam paroh u Slatini, a opslužujem i Kućance gde je nedavno obnovljena SPC I gde je rođen blaženopočivši Patrijarh Pavle.Sa subotičkim sveštenicima Draganom Stokinom i Ilijom Anđelićem smo presekli slavski kolač i osveštali slavsko žito na krsnoj slavi Sretenje Gospodnje pred ovodogišnjim kumom Željkom Perićem,uspešnim poslovnom menadžeru “Uniqa osiguranje” Subotica, rođenom u Markušici kod Vinkovaca, koji je kumstvo za sledeću godinu predao poznatom subotičkom advokatu Draganu Dašićem, rođen u Belom Manastiru. Svečna akademija u Dečjem pozorištu Subotica bila je spektakularna, mladost, pesma i igra I na kraju osveštavanje slavskog žita I presecanje slavskog kolača došlo kao šlag na tortu za naš verujući narod. Slično je i u Hrvatskoj, jer i tamo novodoseljeni stanovnici iz BiH I AP Vojvodine preko svojih udruga proslavljaju svoje praznike I ostaje mi da se na kraju zahvalim našim dragim domaćinima zbog izuzetno lepog prijema nas iz regije Slavonija I Baranja- beseda je koju smo zabeležili od o. Dragana Gaćeše, Arhijerejskog namestnika Eparhije Slavonske, koji je po mnogim saznanjima najpopularniji srpski pravoslavni sveštenik u Hrvatskoj. Tako govore tamošnji svi podaci.

 

- Pesnik sam u slobodnom vremenu, imam malo dete, radim tokom dana u Robnoj kući “Roda” Subotica, a svoj zavičaj ne mogu nikada zaboraviti. Napisala sam specijalno jednu pesmu u znak sećanja na moj kućni prag, celo to naše mesto prazno u Zapadnoj Slavoniji, mladi i stari se iseliše za decom, Srba I Hrvata gotovo da tu nema, a zna se da mlad svet masovno odlazi na rad u zemlje Evropske unije. Ipak, meni je slika zavičaja stalno pred očima I ja se onda izdvojim u posebnu sobu ovde u Subotici I pišem poeziju. Jako me obradovala publika u sali Dečjeg pozorišta Subotica, jer me gromoglasno nagradila apluzom posle mog nastupa. Veliki aplauz je dobila i poznata subotička pesnikinja Sofija Gerdijan, koja je napisala pesmu o Slavoniji. Sjajno je bilo na proslavi našeg Udruženja,a meni je posebno drago što su ovde došli naš iguman SPC gospodin Pavle Radusinović i poznati slavonski sveštenik SPC gospodin Dragan Gaćeša. Rođen u Derezi kod Pakraca - reči su mlade pesnikinje iz Subotice Sanele Pavlica.

 

Tekst:Igor Preradović

Foto: Blagoje Acan

 

Specijalni gosti iz regije Slavonija i Baranja, Hrvatska, na proslavi u Subotici za Dan državnosti:

Srđan Jeremić predsednik zajedničkog veća opština - Vukovar

Jovan Vlaović predsednik odbora za ljudska prava pri ZVO

Srđan Milaković zamenik gradonačelnika grada Vukovara

Dejan Jeličić predsednik veća srp.nac.manjine osječko-baranjske županije ( i predsedjik SKD PROSVJETA B.M.)

Svetlana Žarković predsednica veća srp.nac.grada Belog Manastira

Budimir Drača, načelnik općine Markušica kod Vinkovaca

Dr Svetlana Pešić predsednica KUD Jovan Lazić

Snežana Jovanović predsednica KUD Ostrovo

Iguman Pavle Radusinović,SPC Manastir Slavonska Orahovica

Dragan Gaćeša, Arhijerejski namesnik Episkopa Jovana Ćulibrka iz SPC Eparhije Slavonske,Pakrac

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search