Komemoracija za Milenka Brustulova

Sre, 21.11.2018 - 21:38 -- dejan.vukovic

Milenko Brustulov (1938-2018)

U velikoj većnici Gradske kuće održana je Komemoracija na kojoj su se članovi porodice, nekadašnje kolege, prijatelji ... oprostoli od Milenka Brustulova, jednog od napoznatijih sportskih novinara na severu Bačke.  

Milenko Brustulov se sa novinarstvom upoznao u Beogradu, ali je svoju karijeru novinara izgradio u Subotici. U “Subotičkim novinama” bio je zaposlen od 1961. godine, a u ovoj kući je dočekao i penziju. Paralelno je sarađivao sa više listova ondašnje Jugoslavije koji su redovno objavljivali pedantne izveštaje sa sportskih terena iz Subotice koje je potpisivao Milenko Brustulov. Ni odlazak u penziju ga nije odvojio od novinarstva, a, uz novine, radio je i kao dugogodišnji saradnik Radio-televizije Ju eko. Bio je autor i saradnik na više sportskih monografija i izdanja, a sigurno je bio jedan od najboljih poznavalaca istorije sporta u Subotici, sa bogatom pratećom arhivom koju je uredno čuvao i evidentirao. Decenijama je bio vezan uz akciju Sportista godine Subotice koja se u našem gradu održava upravo od 1961. godine. Pored toga je sproveo akciju Sto sportista veka Subotice, a godinama je negovao i akciju Sportista meseca Subotice. Veliki doprinos dao je kroz aktivnosti koje su dovele do pokretanja Sportskih subotičkih novina, koje su u kontinuitetu izlazile svakog utorka, od 1993. do 1999. godine.

Na komemorativnom skupu, održanom u Velikoj većnici Gradske kuće, ispred sportskih novinara i članova njegovih učenika prigodnim rečima se od Milenka Brustolova  oprostio sportski novinar i sadašnji urednik sportske strane Subotičkih Novina, Nikola Stantić. Uspomene na svog učitelja opisao je i sportski novinar Nenad Kiš koji sada živi i radi u Beogradu. Dejan Vuković se tužnom skupu obratio ispred Sportskog saveza grada Subotice gde obavlja funkciju generalnog sekretara, te naglasio da je Brustolov bio vredan član velike porodice sportskih radnika i osnivač akcije Izbor sportiste godine koja traje od 1961. godine i koja je jedna od najstarijih i najcenjenijih u zemlji 

Milenko Brustulov je sahranjen na Bajskom groblju u Subotici.

Photo: Goran Todorov

Tagovi: 
Custom Search