Izložba "Portreti i sećanje"

Pet, 20.03.2015 - 14:11 -- tomislav.dedovic

19.03.2015. u Modernoj Galeriji "Likovni susret" svečano je otvorena izložba "Portreti i sećanje : Jevrejska zajednica Srbije pre Holokausta"

Izložba Portreti i sećanja prikazuje preko 1000 fotografija članova Jevrejske zajednice Srbije iz perioda pre Holokausta. Fotografije su prikupljene iz porodičnih albuma onih koji su preživeli Holokaust i arhiva Jevrejskog istorijskog muzeja na inicijativu Saveza jevrejskih opština Srbija da se oformi digitalna baza fotografija Jevrejske zajednice Srbije iz perioda pre Holokausta, i zabeleže sećanja preživelih žrtava Holokausta o životima ljudi koji su snimljeni na tim fotografijama. 

Izložbu je priredio Savez jevrejskih opština Srbije. Kustoskinja izložbe je Andrea Palašti. Izložbu prati tekst dr Milovana Pisarija. Obrazovni program sprovodi organizacija Haver, Srbija.

Uz izložbu je osmišljen prateći obrazovni program za decu školskog uzrasta. Deca će dobiti priliku da učestvuju u radionicama koje obrađuju teme kao što su jevrejski običaji, simboli, tradicija, kao i pitanja Holokausta i diskriminacije.

O izložbi su govorili Nela Tonković, direktorka Moderne galerije ‘’Likovni susret’’ Subotica, Robert Sabadoš, predsednik Jevrejske opštine Subotica, a izložbu je otvoro Jene Maglai, gradonačelnik Subotice.

Izložba će trajati do 7. aprila 2015. godine.

Autor teksta: 
Custom Search