Praznik bunjevačke nacionalne zajednice

Pet, 15.08.2008 - 19:00 -- urednik

Očuvanje ovog običaja naš dug prema precima, rekao Nikola Babić, predsednik BNS Svečanom akademijom uz pesmu i zvuke tamburice u Velikoj većnici Gradske kuće Bunjevački nacionalni savet je 15. avgusta obeležio jedan od svojih nacionalnih praznika – Dan Dužijance.

- Obeležavanje Dužijance je naša obaveza i dug prema precima, jedan od dokaza naše nacionalne samobitnosti, - rekao je Nikola Babić, predsednik Bunjevačkog nacionalnog saveta kome su najlepši par kosaca, odnosno bandaš i bandašica Branko Zvekić i Sanja Drljača, po tradiciji predali hleb umešen od novog žita.

Obeležavanju Dana Dužijance prisustvovao je i Dušan Jakovljević, potpredsednik Pokrajinskog izvršnog veća koji je rekao da je praznik jedne nacionalne manjine, praznik čitave Vojvodine, i najavio osnivanje Pokrajinskog  zavoda za kulturu Bunjevaca.

Gost na Svečanoj akademiji bio je i Saša Vučinić, gradonačelnik Subotice, a oštri tonovi koje su mu Bunjevci uputili pre desetak dana on je nazvao «nesporazumom među prijateljima».

- U Subotici niko nikome ne sme osporavati pravo na nacionalno opredeljenje i zalagaću se za pravo svih Subotičana da izržavaju svoja nacionalna uverenja, - rekao je Vučinić.

Prošle nedelje u Subotici je obeležena Dužijanca koju su organizovali Hrvatski kulturni centar «Bunjevačko kolo» i lokalna samouprava a u pozivu za tu gradsku manifestaciju stajalo je da je Dužijanca običaj «bunjevačkih Hrvata». Zbog ovakovg teksta poziva Bunjevački nacionalni savet tražio je izvinjenje od gradonačelnika smatrajući da se svrstavanjem Dužijance samo kao običaja «bunjevačkih Hrvata» pokušava asimilacija onih Bunjevaca koji ne pristaju da budu deo hrvatskog nacionalnog korpusa. Zbog toga predstavnik Bunjevačkog nacionalnog saveta nije prisustvovao obeležavanju gradske Dužijance.

 

Autor teksta: 
Custom Search