Završeno renoviranje Bunjevačke matice

Uto, 08.04.2008 - 20:00 -- dejan.malagurski

Ministar prosvete Zoran Lončar rekao je u Subotici, na otvaranju adaptiranih prostorija Bunjevačke matice, da Vojvodina čini nacionalnu raznolikost u kojoj postoji kvalitetni suživot svih nacionalnosti a da ustav omogućava ostvarenje i negovanje manjinskih prava i sloboda u Srbiji.

Svima nama u Srbiji nisu neophodni nikakvi tajni sporazumi kojima bi neke nacionalne manjine ostvarivale svoja prava, o čemu obično saznajemo tek nakon izbora, kao što su ovi pred nama, rekao je Lončar dodavši da nema nikakvih razloga da neka nacionalna manjina bude više a neka manje zastupljena u Srbiji.

Lončar je najavio uvođenje bunjevačkog jezika i nacionalne kulture ove godine u nekoliko osnovnih škola na području suboticke i somborske opštine, po odluci Nacionalnog prosvetnog saveta koji je u odnosu na izvršnu vlast nezavisno telo.

Predsednik Bunjevačke matice Ivan Sedlak je pozdravljajući goste istakao da je otvaranjem preuređenih prostorija stvorena mogućnost okupljanja Bunjevaca i druženje sa svim poštovaocima bunjevačke kulture, kao i da je stvorena logistika istraživačima bunjevačke kulture i prostor za iskazivanje ljubitelja umetnosti.

- Bunjevci su emotivno vezani za ovaj objekat, jer je u njemu u novembru 1918. godine održan sastanak srpskih, bunjevačkih parlata gde je postignut dogovor oko zajedničkog nastupa na Velikoj narodnoj skupštini Vojvodine, održanoj u Novom Sadu 26. novembra 1918, kada je stvorena Kraljevina Srba, Hrvata, i Slovenaca, - rekao je Sedlak.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search