Praznik bunjevačke manjine

Pet, 23.02.2007 - 18:00 -- dejan.malagurski

Zadatak za budućnost: uvođenje bunjevačkog jezika u škole

Bunjevački nacionalni savet obeležio je u petak, 23. februara jedan od svoja četiri nacionalna praznika, dan osnivanja Saveta.

Osnivanjem Saveta prvi put u novijoj istoriji ozvaničili smo svoju samobitnost – rekao je Niko Babić, predsednik Bunjevačkog nacionalnog saveta. U izveštaju o četvorogodišnjem radu prvog Bunjevačkog nacionalnog saveta koga čini 21 član, Babić je podsetio da nije bilo lako prihvatiti činjenicu da su Bunjevci nacionalna manjina jer iz pozicije njihove istorijske uloge u događajima 1918. godine, kada su se sa ostalim slovenskim življem opredelili da žive u tadašnjoj Kraljevini Srbiji, sebe smatraju konstitiutivnim narodom.

Mi nemamo drugu domicilnu državu i oslanjamo se na Srbiju – rekao je Babić.

Sagledavaju urađeno u protekle četiri godine, predsednik Bunjevačkog nacionalnog saveta podsetio je da su izradili svoja znamenja, formirali Bunjevački informativni centar, izdaju svoj mesečnik, a prisutni su i u televizijskim i radio programima Radio Televizije Vojvodine. Ipak, ono što predaju kao neostvareni zadatak narednom sazivu Bunjevačkog nacionalnog saveta je uvođenje bunjevačkog jezika u osnovne škole. Babić je podsetio da je pokrajinski Sekretarijat u prvi mah odobrio, a nakon toda povukao saglasnost za uvođenje bunjevačkog u škole.

Svečanoj sednici Bunjevačkog nacionalnog saveta prisustvovali su Vlada Đurić, pomoćnik dirketora Službe Vlade Srbije za nacionalne manjine, predstavnici Ministarstva kulture, stručni saradnici nekadašnjeg saveznog ministarstva za ljudska i manjinska prava koji su učestvovali u pripremama za osnivanje prvog Saveta, predstavnici pokrajinskog Izvršnog veća, predstavnici Matice Srpske, vojvođanskog ogranka SANU, te Ana Makanova Tomanova, koordinator nacionalnih saveta manjina u Vojvodini, predstavnici nacionalnih saveta Rusina i Slovaka. Sednici nije prisustvovao niko iz lokalne samouprave.

Obeležavanje nacionalnog praznika bila je prilika i da se Bunjevački nacionalni savet posebnim priznanjima i zahvalnicama oduži na pomoći i saradnji brojnim prijateljima, naučnim radnicima, novinarima i donatorima.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search